• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijnants: "Chaos in beleid van Club Brugge"

  Wijnants heeft niet veel goeds te vertellen over dit trio.

  Sporza-journalist Stef Wijnants legt de verantwoordelijkheid voor het ontslag van Georges Leekens bij de coach én de spelers. Maar hij geeft ook het bestuur van Club Brugge een stevige veeg uit de pan.

  "Je zou kunnen zeggen dat hoe meer (voorzitter) Bart Verhaeghe kenbaar maakt dat geld geen probleem is, hoe dieper de club de afgrond in gaat", vertelt Wijnants (op de foto) in zijn analyse in "De ochtend" op Radio 1.

  "De eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen dat de chaos al van ver voor de tijd van Bart Verhaeghe dateert. De beleidsmakers van Club Brugge leggen zichzelf constant een verstikkende druk op."

  "Verhaeghe mag dan wel het woord "professionalisme" prediken, dat mag stilaan toch lachwekkend genoemd worden. Want in minder dan twee jaar drie sportieve managers en drie trainers buiten zetten, dat zijn geen weloverwogen professionele beslissingen."

  "Je moet ook twijfelen aan de voetbalkunde van Verhaeghe en directeur Vincent Mannaert. Want ofwel stapelt die laatste de fouten op, ofwel voert hij uit wat Verhaeghe hem opdraagt."

  "Geloofwaardigheid, dat koop je niet"

  "Het wordt gewoon tijd dat de vele trouwe Club-supporters de juiste toedracht te horen krijgen en niet langer verkoopspraatjes", zegt Wijnants. "Want Brugge heeft de oorlogskas al leeggemaakt, zoals een ex-lid van de Raad van Bestuur meldde."

  "Er lopen veel spelers rond met buitensporige contracten, ook al wordt dat steeds weer geminimaliseerd, om de supporter niet de indruk te geven dat met geld alles te koop is."

  "Verhaeghe mag zich ook niet verschuilen achter het feit dat hij zich niet bemoeit met het dagelijkse beleid. Hij wou Leekens, hij hééft de voetbalbond voor schut gezet en nu de eigen achterban. Dat herstellen, dat wordt een hele klus. Geloofwaardigheid, dat koop je niet, dat verdien je."

  "En asjeblieft, kom nu niet af met het verhaal dat Club Brugge aan het bouwen is aan een topclub. Club Brugge is al 40 jaar een topclub. Daar past gewoon geen visie in die zegt dat top 3 halen de ambitie is."

  "Maes en Sollied lijken me geen optie"

  Nu moet er natuurlijk een nieuwe coach komen en de eerste namen die vallen zijn die van Peter Maes (Lokeren) en ex-coach Trond Sollied (net ontslagen bij AA Gent). "Eerlijk gezegd lijkt geen van beiden me nu een optie", zegt Wijnants.

  "Maes (foto) wilden ze na Daum al hebben. Maar ze hebben met hem een spelletje gespeeld, een soort afleidingsmanoeuvre om Leekens binnen te halen. En dat is Peter Maes zeker niet vergeten. Dat kan alleen met een astronomisch loon goedgemaakt worden."

  "En Sollied, dat lijkt mij eerder een nostalgische keuze. Maar als de kleedkamer een harde hand nodig heeft, dan zou ik toch maar niet voor Sollied kiezen, vraag dat maar eens in Gent."

  "Een type-Daum, dat heeft Club nodig. Iemand die het sportieve beleid bepaalt. Maar de vraag is of het beleid dat wel wil, vorig seizoen in elk geval niet."