• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Booy: "Niet te laat, maar vijf voor twaalf"

  Foeke Booy is voorgesteld als nieuwe Cercle-coach.

  Foeke Booy is de nieuwe coach van Cercle Brugge. De Nederlander heeft bij Cercle een contract tot het einde van het seizoen ondertekend. "Cijfers liegen niet, maar er zit meer in deze ploeg dan er uitkomt", zegt hij.

  Het bestuur van Cercle Brugge was trots om Foeke Booy als nieuwe trainer voor te stellen. "Foeke kan zorgen voor een nieuwe wind. Hij straalt enthousiasme uit", zegt voorzitter Paul Vanhaecke.

  Cercle kreeg meer dan 40 kandidaturen na het ontslag van Bob Peeters. "Maar Foeke stond snel bovenaan de lijst. Hij beantwoordde het best aan het profiel", legt manager Yvan Vandamme uit.

  "Foeke is een trainer met ervaring en maturiteit. Hij straalt rust uit en is consequent. We hadden snel een goed gevoel. Na overleg met Lorenzo Staelens hebben we zondag de knoop doorgehakt."

  "Ik zie team dat het moeilijk heeft en kwetsbaar is"

  Foeke Booy was als speler zes jaar actief in België. Hij vierde zijn grootste successen bij Club en dat brak hem zuur op tijdens de persconferentie. Hij zei een paar keer "club" i.p.v. "vereniging".

  "Ik ben blij om terug in Brugge te zijn en Cercle te helpen om de stap naar boven te zetten", zegt Booy. "Ik ben ook na mijn vertrek uit België het voetbal in België op de voet blijven volgen."

  Booy speelde bij Kortrijk en Club samen met Lorenzo Staelens, die nu zijn hulptrainer wordt bij Cercle. "Lorenzo is geen onbekende voor mij en zijn steun was belangrijk bij mijn beslissing."

  Booy tekende een contract tot het einde van het seizoen. "Dat is een bewuste keuze", zegt de Nederlander. "Het doel is om de degradatie af te wenden."

  "Cijfers liegen niet, maar er zit meer in deze ploeg dan er uitkomt. De ploeg staat niet op de juiste plaats in verhouding met de kwaliteiten. En dan gaat het kriebelen bij mij. Ondanks de precaire situatie zie ik perspectieven."

  "Ik zie een team dat het moeilijk heeft en kwetsbaar is. De spelers hebben weinig vertrouwen maar dat kun je omkeren. Daarvoor is het nog niet te laat, maar het is wel duidelijk vijf voor twaalf."

  Booy kent Staelens goed

  Booy was tot afgelopen zomer technisch directeur van Utrecht. Daar kreeg hij zijn C4. Na drie jaar neemt hij het trainersschap weer op. Zo had Booy in het verleden Utrecht en Sparta onder zijn hoede.

  Bij Cercle Brugge vindt Booy een voormalige ploegmaat en goede vriend terug: assistent-coach Lorenzo Staelens, die na het ontslag van Bob Peeters interim-hoofdcoach was.

  Booy en Staelens speelden in het seizoen 1988-1989 samen bij Kortrijk en verhuisden na dat seizoen samen naar Club Brugge. Leuk detail: hun coach bij Kortrijk, die mét hen naar Club ging, was Georges Leekens.