• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "WK en Luik zijn tot de dood van mij"

  Gilbert werd als wereldkampioen in de bloemetjes gezet.

  Philippe Gilbert maakte op zijn fandag duidelijk dat hij niets met de "generatie-Armstrong" wil te maken hebben. "Hopelijk komt er gerechtigheid voor alle betrokkenen". En hij stelde zijn fans gerust: "Zeges zijn en blijven van mij."

  Philippe Gilbert is op zijn jaarlijkse fandag in zijn thuishaven Aywaille gevierd als nieuwe wereldkampioen. In de crisistijd voor het wielrennen door de dopingzaak rond Lance Armstrong ging de persbabbel al snel over de zaak-Armstrong.

  Gilbert had een duidelijke boodschap voor zijn fans: "Wielerliefhebbers, jullie mogen geloven in de prestaties van deze generatie", zegt Gilbert.

  "Men zal over vijf of tien jaar niet kunnen zeggen dat mijn wereldtitel of mijn zeges in Luik bedrog waren. De overwinningen zijn van mij en blijven tot de dood van mij."

  "Ik kan er gerust in zijn dat er nooit een bom zal ontploffen, in tegenstelling tot sommige renners in de jaren 90 of het begin van dit millennium."

  Gilbert: "Beter meer Madiots gehad"

  Philippe Gilbert wil een kruis maken over de "generatie-Armstrong". "Ik denk dat iedereen vroeg of laat voor zijn daden moet boeten", zegt Gilbert.

  "Ik las het rapport-Armstrong niet, want ik wil niet gedegouteerd zijn door wat ze toen deden. Ik hoop dat op alle niveaus gerechtigheid zal geschieden, voor iedereen die medeplichtig is."

  "De boodschap moet zijn dat dit een nieuwe generatie is. Met de invoering van het biologisch paspoort in 2008 werd een belangrijke stap gezet. Sindsdien is het moeilijk te ontsnappen, ik denk zelfs dat het onmogelijk. is. Daarom mogen we geloven in de overwinningen en de prestaties van de renners van vandaag."

  En voor 2008? "Zelf begon ik bij La Française des Jeux, een ploeg die voorlag op de rest in de strijd tegen doping. Ik groeide  op met die visie van Marc Madiot. Hij kreeg vaak kritiek, maar er waren toen beter meer "Madiots" geweest", zegt Gilbert.

  "Andere voorbereiding naar Ardennen-piek"

  Philippe Gilbert liet ook in zijn kaarten kijken over zijn plannen voor 2013. In het voorjaar wil hij vooral pieken naar de Ardennenklassiekers. Hij stemt zijn vormcurve dus niet af op Milaan-Sanremo of de Ronde van Vlaanderen. Gilbert zette ook zijn zinnen op het WK in Firenze en rijdt in de aanloop opnieuw de Vuelta. Hij twijfelt nog of hij de Tour zal rijden.

  Het afgelopen seizoen viel het voorjaar van Gilbert helemaal in het water, na een slechte winter. "We hebben mijn voorbereidingsschema voor 2013 wel aangepast. We hebben lessen getrokken uit vorig jaar. Iedereen maakt fouten, maar je mag geen twee keer dezelfde fouten maken", zei Gilbert.