Ga naar de inhoud

Maak kennis met de Rode Duivels van morgen

 vr 26 oktober 2012 13:00
De gouden generatie van 1996.
Charly Musonda, Zakaria Bakkali en Mathias Bossaerts zijn de Rode Duivels van morgen. Johan Boskamp is dol op de golden boys van 1996. Maak kennis met de Mini Duivels, die een foutloos parcours lopen in de EK-voorronde voor -17-jarigen.

Spelverdeler Charly Musonda junior is de aanvoerder van de talentvolle generatie. De 16-jarige zoon van oud-Anderlecht-speler Charly Musonda tekende vorige zomer een contract bij Champions League-winnaar Chelsea.

"Ik had nood aan rust", vertelt Musonda aan Sporza. "Bij Chelsea krijg ik voldoende tijd om me te ontplooien tussen mijn leeftijdsgenoten."

"Anderlecht wou me dit seizoen al met de eerste ploeg laten meetrainen en wedstrijden laten spelen met de -21-jarigen. Daar voelde ik me nog niet klaar voor."

In het trainingscentrum van Chelsea loopt Musonda Rode Duivel Eden Hazard dagelijks tegen het lijf. "Eden is een goede vriend van me. Hij praat veel met me, en leert me veel bij. Een keertje heb ik meegetraind met de eerste ploeg van Chelsea, dat was indrukwekkend."

"Xavi, Iniesta en Messi zijn mijn grote voorbeelden"

Hazard is een idool van Charly Musonda, maar dé voetbalgoden van de goedlachse jeugdinternational spelen bij Barcelona.

"Xavi, Iniesta en Messi zijn mijn grote voorbeelden. Zij spelen het perfecte voetbal op mijn positie", zegt hij.

"Ze zetten zich altijd 100 procent in, of ze nu tegenover een kleine of een grote ploeg staan. Die ingesteldheid wil ik ook."

Musonda junior is de uitblinker bij de Belgische -17-jarigen. "Nee nee. We hebben een goede ploeg: iedereen speelt voor iedereen. Dankzij hen speel ik op een hoger niveau", blijft de 16-jarige middenvelder de bescheidenheid zelve.

Bossaerts: "Zie Kompany elke dag"

Ook Mathias Bossaerts ruilde vorige zomer Anderlecht voor een profcontract in Engeland. De centrale verdediger van de -17-jarigen koos voor het Manchester City van Vincent Kompany.

"Ik wil zo hoog mogelijk mikken. Toen ik dan kans kreeg om naar City te verhuizen heb ik niet getwijfeld", legt Bossaerts uit.

"Kompany is mijn grote voorbeeld. Hij is de beste verdediger ter wereld: technisch kan hij alles, één tegen één is hij ijzersterk en hij blijft erg bescheiden. Dat siert hem."

"Ik zie en spreek hem elke dag. En ik train regelmatig mee met de eerste ploeg."

"Ik heb het zeer naar mijn zin in Manchester. Het niveau in Engeland is hoger. De jeugdploegen spelen volwassener en vooral sneller."

Bakkali: "Ik maak graag de actie"

Zakaria Bakkali is de linksbuiten van de -17-jarigen. De 16-jarige aanvaller uit Luik speelt al vier jaar in Nederland bij PSV.

"Eén tegen één is mijn specialiteit. Ik maak graag de actie om dan naar binnen te knijpen. Dat doe ik bijna altijd."

"Ik moet wat meer passes geven. Soms wil ik te veel alleen spelen", lacht Bakkali, die donderdag twee keer scoorde in de EK-kwalificatie-interland tegen Letland (5-0).

"Messi en Hazard zijn mijn favoriete spelers. Ik kijk hoe ze bewegen, hoe ze zich vrijlopen en hoe ze scoren."

De Mini Duivels

Op weg naar het EK in Slovakije

De -17-jarigen willen in mei het Europees kampioenschap in Slovakije spelen. De kwalificatie bestaat uit twee rondes: de eerste ronde en de eliteronde.

Na twee wedstrijden is België al geplaatst voor die laatste ronde. Musonda en co versloegen deze week Litouwen (2-0) en Letland (5-0), zondag spelen ze hun laatste groepsmatch tegen Nederland.

"Het eerste doel is bereikt", zegt bondscoach Bob Browaeys, die al drie jaar met de generatie van 1996 werkt. "Hopelijk kunnen we ons via de eliteronde ook voor het EK plaatsen."

"Charly Musonda heeft de kwaliteiten om het te maken. Nu volgt de laatste en moeilijkste en zwaarste stap in zijn jonge carrière. Bij de nationale ploeg vervult hij zijn rol als aanvoerder uitstekend. Ik heb alle vertrouwen in hem."

Selectie -17-jarigen

Doelmannen:

  • Gregory De Boel: Zulte Waregem
  • Sacha Saigal: Valenciennes (Fra)

Verdedigers:

  • Mathias Bossaerts: Manchester City (Eng)
  • Gijs Brouwers: Racing Genk
  • Niels Heyvaert: Anderlecht
  • Sefa Isci: Anderlecht
  • Pieter Marien: Club Brugge
  • Alexis Scholl: Anderlecht

Middenvelders:

  • Preben De Man: Lokeren
  • Samy Bourard: Anderlecht
  • Charly Musonda junior: Chelsea (Eng)
  • Andreas Pereira: Manchester United (Eng)
  • Jordi Vanlerberghe: KV Mechelen

Aanvallers:

  • Zakaria Bakkali: PSV (Ned)
  • Jinty Caenepeel: AA Gent
  • Gilles Dewaele: Cercle Brugge
  • Andy Kawaya: Anderlecht
  • Siebe Schrijvers: Racing Genk