• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook Julich bekent gebruik en moet weg bij Sky

  Bobby Julich werd derde in de Tour de France van 1998.

  Bobby Julich is de volgende in de stilaan lange rij ex-renners die dopinggebruik toegeeft. Julich zat naar eigen zeggen van 1996 tot 1998 aan de verboden middelen. Hij werd derde in de Tour van 1998. Door zijn bekentenis mag Julich niet blijven bij Sky, waar hij trainer was.

  Team Sky, de ploeg van Tour-winnaar Bradley Wiggins, vroeg zijn renners en volledige staf vorige week woensdag of ze een dopingverleden hebben.

  Het Britse team gaat prat op een clean imago en liet zijn personeel een officieel document ondertekenen. Daarin verklaren ze "dopingvrij" te zijn.

  Wie dat document niet ondertekende, was Bobby Julich. "Bobby gaf toe dat hij in de late jaren 90 een verboden middel nam", meldt  Sky in een mededeling.

  "Bobby toonde moed door fouten toe te geven die hij maakte lang voor hij bij Sky kwam", zegt ploegmanager Dave Brailsford. "Het is belangrijk te benadrukken dat er over zijn werk bij ons geen enkele twijfel bestaat. Hij heeft hier goed werk geleverd, we wensen hem het beste voor de toekomst."

  Julich, die in de 2008 stopte met koersen, was de voorbije twee jaar als trainer aan de slag bij Sky. Als renner eindigde hij derde in de Tour van 1998 en won hij Parijs-Nice in 2005.

  "Mijn vrouw stelde me een ultimatum in 1998"

  Julich (40) schreef een lange open brief aan cyclingnews. Daarin zegt Julich dat hij tussen augustus 1996 en juli 1998 "verschillende keren aan de epo zat".

  "Tijdens de Tour 1998 kwam mijn vrouw erachter. Ze confronteerde mij met mijn dopinggebruik en stelde me een ultimatum: ik moest er meteen mee stoppen of onze relatie was voorbij."

  "Het was de Festina-Tour. Ik dacht dat dat het einde van het dopingtijdperk zou zijn, maar ik was fout. Sinds dat moment heb ik geprobeerd om jonge renners van de verleiding te weerhouden."

  "Mijn verleden kan ik helaas niet wissen. Toen ik vorige week naar de teammeeting van Sky ging, wist ik dat de vraag zou komen. En dat mijn leven zou veranderen. Toch hoop ik in het wielrennen te blijven en mijn bijdrage te leveren. Deze sport is te redden."