• home
 • video
 • pas verschenen

  Rogge: "Onfair om renners van Spelen te bannen"

  Rogge is geschokt door de omvang van de zaak rond Armstrong. Op deze foto uit 2003 groeten de twee elkaar.

  Jacques Rogge voert al zijn hele ambtstermijn als voorzitter van het IOC een strijd tegen doping in de sport. Hij is aangeslagen door de dopingzaak rond Lance Armstrong, maar wielrennen blijft voor hem wel een olympische sport.

  Jacques Rogge, de Belg aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, ziet door de zaak-Armstrong opnieuw een schokgolf door het wielrennen gaan.

  "Ik ben erg ontgoocheld. De immense bewijslast van het bedrog is choquerend", zegt Rogge in The Daily Telegraph.

  De Belg zwaait niet met het vingertje naar de UCI. "Het is jammer dat de koers al vaker getroffen werd door zulke grote dopingzaken. Maar de UCI staat wel altijd voorop in de dopingstrijd. Het wielrennen voerde als een van de eerste sporten het biologisch paspoort in en voert een record aantal tests uit."

  Jacques Rogge vindt het wel te ver gaan om "als signaal" het  wielrennen van het programma van de Spelen te halen. "Het zou onfair zijn om de grote meerderheid van cleane atleten te straffen door wielrennen te bannen van de OS."

  "We vinden dat er voldoende manieren zijn om de bedriegers eruit te halen. Dat kan bijvoorbeeld door strengere straffen op te leggen. Dat is een afschrikmiddel."

  "De Armstrong-affaire zal uiteindelijk nog een goeie zaak voor het wielrennen blijken. Het speelt een belangrijke rol om de reputatie van de sport te vrijwaren voor de jongere generaties."