• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Tour zal sterker zijn dan doping"

  Bradley Wiggins, Mark Cavendish, Philippe Gilbert en co op de voorstelling.

  0 / 0

  Bradley Wiggins, Mark Cavendish, Philippe Gilbert en co op de voorstelling.

  In Parijs is het rittenschema voor de Tour van 2013 voorgesteld. Het zwaartepunt van de 100e Ronde van Frankrijk ligt in de slotweek, waarin de Alpen (met twee keer Alpe d'Huez in één dag) de scherprechter zijn. Het wordt geen Tour voor tijdrijders, wel voor klimmers.

  De Tour start op 29 juni (zonder proloog) met enkele pittige ritten op Corsica. Voor het eerst doet de Tour het eiland aan. Terug op het vasteland gaat het snel naar de Pyreneeën. Daar valt vooral de rit naar Ax-3-Domaines op.

  De Alpen-ritten in de slotweek ogen veel zwaarder, met een etappe waarin twee keer Alpe d'Huez wordt opgereden. Net voor de Alpen is er ook nog een aankomst op de Mont Ventoux.

  In de afgelopen Tour vielen vooral de vele tijdritkilometers op, wat Bradley Wiggins op weg hielp naar de eindzege. Volgend jaar is er één ploegentijdrit (25 km) en twee korte tijdritten van iets meer dan 30 kilometer. De 100e Tour wordt meer spek voor de klimmersbek.

  De Tour blijft ook de hele tijd binnen de Franse landsgrenzen. Het moet gezegd: het noorden komt er bekaaid vanaf, want boven Parijs passeert het peloton niet. De traditionele slotrit naar de Champs-Elysées oogt nieuw. De renners zullen pas 's avonds aankomen.

  Prudhomme: "Doping is de vijand"

  Tour-baas Christian Prudhomme deed het parcours van de 100e editie van de Tour uit de doeken, maar pas nadat hij de oorlog had verklaard aan doping.  "De Tour is de grootste wielerwedstrijd ter wereld", zei Prudhomme.

  "Maar de Tour gaat verder dan de sport, hij maakt deel uit van ons erfgoed. Hij trekt mensen van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking aan. De Tour heeft sociale belangen. De Tour zal sterker zijn dan doping. Sterker dan het bedrog dat ook in andere sporten aanwezig is. Doping is de vijand."

  Wiggins: "Ik richt mij in de eerste plaats op de Giro"

  Door het beperkte aantal tijdritkilometers lijkt de Tour van 2013 geen spek voor de bek van titelverdediger Bradley Wiggins. Rijdt Wiggins wel de Tour?

  "In 2013 wil ik in de eerste plaats de Giro op mijn palmares zetten. Het zou dus kunnen dat Christopher Froome vertrekt als kopman en ik als helper. En daar zal ik geen probleem mee hebben. We hebben een geweldige ploeg en ik heb geen groot ego", vertelt de Brit.

  "Chris bewees dat hij een heel goeie klimmer is en met de mythische ritten naar Alpe d'Huez en de Mont Ventoux moet dat in zijn voordeel spreken."

  "Dat het een lastige editie wordt? De Tour is nooit gemakkelijk, daarom is het ook de Tour. Al vanaf de eerste koersdag wordt er nerveus gereden en stapelen de valpartijen zich op."

  Contador: "Een Tour met voor elk wat wils"

  • Alberto Contador: "Het wordt een heel complete Tour, met voor elk wat wils. Tijdens de eerste etappes wordt het
   opletten voor waaiers. De rit naar Alpe d'Huez oogt erg spectaculair. Mijn concurrenten voor de eindwinst? Evans,
   Froome en Andy Schleck. En schrijf ook zeker Wiggins niet af, ook al zijn er minder kilometers tegen de klok."
  • Mark Cavendish: "Ik mik voluit op de eerste rit, want daar hangt de gele trui aan vast. Het zou de eerste keer zijn dat ik die mag dragen. Ik wil ook nog eens winnen op de Champs-Elysées. De rit zal nog meer uitstraling hebben 's avonds. Dan moet ik uiteraard wel Parijs halen. Die passage door de Alpen wordt zwaar. Afwachten hoe ik die zal verteren."