• home
 • video
 • pas verschenen

  Jans: "Heb graag gewerkt en gewoond in België"

  "Ik had het graag anders zien aflopen, maar een trainer wordt nu eenmaal afgerekend op resultaten", zegt Jans.

  Ron Jans reageert teleurgesteld op zijn ontslag bij Standard. "Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar ik zit nu ook niet in zak en as", reageert de Nederlander aan de telefoon bij Sporza. "Ik accepteer mijn ontslag en hoop dat het met Standard snel weer beter gaat, want het is een mooie club."

  "Ik had het graag anders zien aflopen, maar een trainer wordt nu eenmaal afgerekend op de resultaten, zeker bij een topclub als Standard", zegt Jans.

  "De voorzitter zei dat hij daar niet omheen kon en dat het beter is om op tijd uit elkaar te gaan. Ik accepteer dat."

  "Ik wist hoe Standard ervoor stond bij mijn komst en wilde een onderdeel zijn om de club weer naar boven te helpen. Maar daar zijn we niet in geslaagd."

  Jans vertrekt niet met slaande deuren. Het staat buiten kijf dat de crisis in Luik niet alleen zijn schuld is. Jans: "Ik ben wel medeverantwoordelijk, want vond geen oplossing op korte termijn."

  De coach moest roeien met de riemen die hij had. Had hij inspraak in het transferbeleid? "Ik voel me verantwoordelijk voor de posities, niet voor de spelers die gehaald zijn. Toch val ik die spelers niet af, want er zijn er zeker bij die nog van grote waarde kunnen zijn."

  "De club viste uit een andere vijver van spelers dan die ik ken, maar als trainer moet je vertrouwen op de club." Had Jans geen vragen bij de 10 miljoen die Standard in de zomer uitgaf? "Nu gaan we te ver met dit interview. Ik wil commentaar geven op mijn afscheid. Over de clubpolitiek moet u niet meer bij mij zijn."

  "Hoop dat mijn eerste ontslag ook mijn laatste is"

  Ondanks de tegenvallende resultaten leken Jans en zijn spelers nog een samenhangend blok te vormen. Jans beaamt dat. "Ik denk dat de relatie met de spelersgroep prima was. Maandagochtend hadden we trouwens nog goed getraind na de nederlaag in Bergen."

  "Ook met voorzitter Roland Duchâtelet kon ik het persoonlijk goed vinden, al hadden we wel eens onze meningsverschillen over voetbal."

  "Maar wie zijn nek uitsteekt, krijgt kritiek. Voor Duchâtelet is het ook nog geen zegetocht geweest. Terugkeren naar de top gebeurt met vallen en opstaan, dat heeft zijn tijd nodig."

  Jans vertrekt zonder rancune weer naar Nederland. "Ik heb geen seconde spijt, want dit was een heel goeie ervaring. In een mooie club heb ik prettig samengewerkt met de staf en spelers. En op de supporters ben ik hartstikke trots."

  "Alles was hier nieuw voor mij: de omgeving, de stadions... Het was een positieve kennismaking met het Belgische voetbal. De druiven zijn nu zuur, maar ik heb hier graag gewerkt en gewoond."

  "Rinus Michels (ex-bondscoach van Nederland) zei eens dat elke goeie coach ooit ontslagen wordt. Ik weet niet of ik een goeie coach ben, maar hoop dat mijn eerste ontslag meteen ook mijn laatste is."