• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Hooydonck: "Verandert dit veel?"

  Lance Armstrong is zijn zeven Tour-zeges dus definities kwijt. Net als bijna iedereen vindt ex-renner Edwig Van Hooydonck dat een logische beslissing, maar hij plaatst er wel meteen heel wat kanttekeningen bij. Omega Pharma-Quick Step-manager Patrick Lefevere vindt de straf correct.

  "Ze konden moeilijk anders, hè", zegt Van Hooydonck aan Sporza. "Maar of dit nu echt veel verandert aan de situatie van toen? Armstrong zal voor veel mensen nog altijd zeven keer de Tour gewonnen hebben en hij heeft er veel geld mee verdiend. Hij zou ook moeten betalen, maar dat zal een juridische slag zijn."

  Wat moet er met die Tour-zeges gebeuren? "Dat palmares moet leeg blijven en we moeten ook zwijgen over die periode. Het enige wat ze nu moeten doen, is naar de toekomst kijken en proberen te zorgen dat het nooit meer gebeurt."

  Van Hooydonck, die zelf het wielrennen vaarwel zei omdat hij al het dopinggebruik niet meer kon aanzien, heeft niet veel vertrouwen in de UCI. "Er blijven veel vraagtekens en de UCI heeft fouten gemaakt", zegt hij.

  "Er zou ook een onderzoek moeten komen naar (voormalig UCI-voorzitter) Hein Verbruggen, want volgens mij heeft die ook boter op zijn hoofd. Maar als het van de UCI moet komen, zullen we het volgens mij nooit weten. En Armstrong, die zal ook wel zwijgen."

  Lefevere: "Als je de boel belazert, moet je boeten"

  Sporza vroeg Patrick Lefevere, die met voetbalclub Anderlecht naar Sint-Petersburg reist, om een reactie. Wat vindt de manager van Omega Pharma-Quick Step van de beslissing van de UCI?

  "Ik vind dit niet meer dan normaal, na alles wat we de laatste weken gelezen en gehoord hadden", zegt Lefevere (foto). Is het geen strenge straf? "Dat denk ik niet. Als je de boel belazert, moet je boeten."

  En wat met de lege plaatsen op de erelijst van de Tour? "Ik heb liever een kruisje dan dat iemand opschuift van wie je ook niet weet in welke staat hij heeft gekoerst."

  Is dit dan een signaal van de UCI? "Dat is een beetje laat, hè? Zoals Tom Boonen het gisteren al in Sportweekend zei: dit is opgewarmde soep. En dat verkoopt zo goed. Maar dit gaat over 1998-2004. Dat is acht jaar en langer geleden, hè."