• home
 • video
 • pas verschenen

  Prudhomme: "De UCI moet hieruit leren"

  De UCI volgt het Usada: Lance Armstrong is zijn zeven Tour-zeges kwijt. "Volstrekt logisch", vindt Christian Prudhomme, de baas van Tour-organisator ASO. Prudhomme pleit ook voor een lege erelijst tussen 1999-2005. Laurent Jalabert begrijpt de beslissing ook, maar vindt Armstrong nog altijd een "immens groot kampioen".

  De Internationale Wielerunie UCI liet maandag weten dat het de uitspraak van het Amerikaanse antidopingagentschap volgt. Daardoor wordt Lance Armstrong levenslang geschorst. Hij moet ook zijn zeven Tour-zeges inleveren.

  Christian Prudhomme van Tour-organisator ASO vindt dat een "volstrekt logische beslissing." Hij vindt dat de UCI lessen moet trekken uit de zaak.

  "Dit is een wereldwijde crisis. De geest van Armstrong waart niet alleen in Frankrijk, maar over de hele wereld rond", zegt Prudhomme. De Fransman benadrukte ook dat het de wens van ASO is dat het palmares van de Tour tussen 1999 en 2005 leeg blijft. De UCI beslist daar vrijdag over.

  "De officiële beslissing ligt bij de UCI, maar wij willen dat er voor die edities geen winnaar is. Het Usada-rapport stelt twee zaken in vraag: een systeem en een tijdperk. Dat tijdperk moet gekenmerkt worden door de afwezigheid van winnaars."

  Prudhomme vindt ook dat Armstrong al zijn prijzengeld, goed voor miljoenen euro's, moet terugstorten. "Het UCI-reglement is daarover duidelijk: als een renner de plaats verliest waaraan een prijs verbonden was, dan moet hij die prijs teruggeven."

  Prudhomme roept ook op om niet alleen Armstrong te viseren. "Zijn entourage mag niet buiten schot blijven en moet gestraft worden. Het moet verder gaan dan alleen een straf voor de renner."

  Usada: "Blij, maar de strijd is nog niet gestreden"

  Ook het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, dat de bal aan het rollen bracht, heeft gereageerd op de beslissing van de UCI. Het Usada is blij en pleit voor de oprichting van een onafhankelijke dopingcommissie.

  "De UCI heeft een juiste beslissing genomen. We zijn gelukkig met de aanpak van dit dossier. Dit is een geloofwaardige uitspraak", laat het Usada weten.

  "Vandaag is een historische dag voor een propere sport, maar dat garandeert niet dat het wielrennen in de toekomst proper blijft. Alleen een onafhankelijke commissie kan de sport naar ware hervormingen leiden en een breuk met het verleden garanderen."

  Het Usada benadrukt dat de strijd nog niet gestreden is. "Wat doping betreft zijn er nog veel dingen niet bekend. Er zijn ook nog altijd dokters en ploegleiders in het peloton die het spel niet eerlijk spelen. De omerta in het wielrennen is nog niet doorbroken."

  Vuelta-organisator: "Voortgaan op ingeslagen weg"

  Javier Guillen, organisator van de Ronde van Spanje, vindt dat de sanctie voor Armstrong "in verhouding staat tot de feiten. Zulke zware fouten hebben nu eenmaal zware gevolgen. We moeten voortgaan op de ingeslagen weg. Ik denk dat het wielrennen kan overleven, omdat de sport intussen al veranderd is."

  Jalabert: "Hij blijft een groot kampioen"

  De Franse oud-wielrenner Laurent Jalabert volgt de UCI in zijn beslissing, maar vindt Armstrong nog altijd "een immens groot kampioen. Armstrong mag wat dan ook genomen hebben, renners van zijn kaliber zijn zeldzaam", zegt Jalabert (foto).

  "Hij had en heeft nog altijd een enorm talent en zijn mentaliteit is fenomenaal. Hij is in de fout gegaan en is uiteindelijk tegen de lamp gelopen, maar ondanks zijn schorsing blijft hij iemand met uitzonderlijke capaciteiten."

  Toch staat Jalabert achter de beslissing van de UCI. "De UCI had moeilijk anders kunnen reageren. Ik vraag me wel af hoe het mogelijk is dat Armstrong zeven keer de Tour kon winnen en ze daar nu pas vragen bij stellen."

  Andy Schleck: "Streep eronder"

  Voor Andy Schleck is het hoofdstuk Lance Armstrong nu afgesloten. "Laat ons er een streep onder trekken. We moeten weer vanaf nul beginnen", stelt de Luxemburgse ronderenner voor.

  "Persoonlijk denk ik niet dat het de sport zal helpen om naar het verleden te kijken. We moeten het nu over de toekomst van het wielrennen hebben. Al waren er veel dingen uit het verleden niet duidelijk."

  Voor Schleck hoeft de organisatie van de Tour geen nieuwe winnaars uit te roepen voor de zeven edities die Armstrong won. "Wie moet er dan winnen?"