• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vettel profiteert optimaal van uitvallen Alonso

  Sebastian Vettel is de eerste rijder die dit seizoen twee races na elkaar wint.

  Sebastian Vettel (Red Bull) heeft de GP van Japan gewonnen, Fernando Alonso (Ferrari) viel in de eerste bocht uit. Vettel nadert zo tot op 4 punten van Alonso in het WK. Felipe Massa werd tweede in Suzuka, thuisrijder Kamui Kobayashi derde.

  Voor WK-leider Alonso zat de race er al in de eerste bocht op. De Spanjaard van Ferrari, die als zesde mocht starten, en de Fin Kimi Räikkönen, met zijn Lotus als zevende weg, tikten elkaar aan. Alonso belandde in de grindbak en kon niet meer voort (foto).

  Dat was niet het enige startincident: Romain Grosjean, die ook al in Spa-Francorchamps een crash veroorzaakte, raakte met zijn Lotus Mark Webber. De twee konden allebei voort, maar Webber verloor veel tijd. Grosjean kreeg straftijd en moest door de pit.

  Met Nico Rosberg (Mercedes) verdween nog een grote naam in de eerste ronde. Zijn teammaat Michael Schumacher reed in zijn laatste GP van Japan, waar hij zes keer won, van de 23e naar de elfde plaats.

  Vooraan bolde Vettel makkelijk naar zijn derde zege van het seizoen. Hij is de eerste in dit open kampioenschap die twee keer op rij een race wint, na Singapore twee weken geleden.

  Een troost voor Ferrari was dat Felipe Massa voor het eerst in twee jaar nog eens het podium haalde. Daarmee solliciteerde hij nadrukkelijk voor een contractverlenging. 

  Het grootste duel was dat om de derde plaats: Kobayashi wilde in eigen land maar wat graag voor het eerst in zijn loopbaan op het podium geraken, maar Button zat de Sauber-rijder tot het eind op de hielen. Tot grote vreugde van de Japanse tifosi hield hij het vol.

  Na dit weekend zijn de kansen van Vettel op een derde wereldtitel op rij gevoelig gestegen, die van Alonso, de wereldkampioen van 2005 en 2006, kregen een knauw. Er zijn nog vijf Grote Prijzen.

  Alonso: "Een nieuw WK is begonnen"

  • Sebastian Vettel: "Dit is een grote stap in de goeie richting, maar we zijn er nog lang niet. Dit is een lang en dol seizoen. Volgende week hebben we misschien weer een ander verhaal."
  • Fernando Alonso: "Ik was de pechvogel van de dag. De auto is nog altijd dezelfde en dus moeten we blijven voortwerken. Er zijn nog 5 GP's en wat mij betreft begint een nieuw mini-WK. Wij moeten ervoor zorgen dat we op het eind een punt meer hebben dan de rest."