• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Brom: "Nog nooit meegemaakt"

  De fans van Standard eisten een prominente rol op tijdens de topper tegen Anderlecht. Door hun vuurwerk lag de wedstrijd in de eerste helft een poosje stil. "Nooit gezien", sprak Anderlecht-coach John van den Brom na de wedstrijd.

  Voor John van den Brom was de topper zijn eerste kennismaking met Sclessin. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt de Nederlander over het vuurwerk."

  Had het invloed op het spel? "Tja, het haalt de spelers wel uit hun concentratie", vindt Van den Brom. "Het is menselijk als je angst toont in zulke gevallen. Maar goed, we speelden gewoon zelf niet goed."

  Waarom bracht Van den Brom Wasilewski en Juhasz dan in? "Als je er in 70 minuten voetballend niet doorkomt, kies je voor kopkracht. Dat was een bewuste keuze, maar het pakte niet uit."

  Anderlecht-verdediger Bram Nuytinck was niet te spreken over het gedrag van de Standard-fans. "Wij begonnen bijzonder goed en dan krijg je die vuurpijlen. Wat ik daarvan vind? Een
  gebrek aan respect. In de tweede helft kregen we kansen op de 2-2. Als je die niet afmaakt, wordt het heel moeilijk."

  Van Damme: "Begrijp de boosheid van Anderlecht"

  Jelle Van Damme trok de Standard-motor weer op gang na de snelle 0-1. "We konden niet slechter beginnen. En dan begon heel dat gedoe met het vuurwerk", zuchtte de aanvoerder van Standard.

  "Ik begrijp dat ze daarom boos zijn bij Anderlecht. Een vuurpijl kan een keer, maar geen twee of drie keer. We waren bang dat we de match op zo'n domme manier zouden verliezen."

  "Daarna hebben we gevochten. Dat is het minste wat je kunt doen. We hebben karakter getoond en voor elkaar gespeeld. Want de tweede helft was niet veel soeps. Ik ben blij dat we standhielden."

  Ref Boucaut: "Doel was toch om te voetballen"

  Alexandre Boucaut was de scheidsrechter met dienst op Sclessin. Z'n eerste klassieker was meteen eentje om niet te vergeten. Boucaut verloor nooit zijn koelbloedigheid, zo zei hij aan Telenet.

  "Na tien minuten heb ik de match stilgelegd, omdat ik een signaal wou uitsturen naar de supporters. De veiligheid van de spelers mocht niet in gevaar komen. Dat was mijn eerste bezorgdheid."

  Maar de vuurpijlen bleven komen. "Nog één keer, maar toen besliste ik om door te gaan. Proto raakte niet geblesseerd en het doel is toch om te voetballen. We haalden de pauze, de rust kwam terug."

  Duchâtelet: "Ik ben heel, heel blij"

  Roland Duchâtelet kreeg wat over zich heen tijdens de klassieker. Spandoeken en boze supporters waren zijn deel. Gelukkig voor de voorzitter boog Standard de 0-1 van Anderlecht om in een zege.

  "Ik ben heel, heel blij. We hebben gewonnen in de traditie van de club. Een grote "merci" aan de supporters en de spelers. Ik hoop dat onze critici nu nadenken voor ze weer onzin schrijven."

  Over de incidenten: "Dat is onaanvaardbaar. Die mensen zullen opgespoord worden en verdienen een stadionverbod voor lange tijd." Duchâtelet gaf z'n spelers een extra premie voor deze zege.

  Buyens: "Dit is een nieuwe start"

  "We hebben gedaan wat we op voorhand hadden gezegd en dat is alles geven. Het slotkwartier was enorm moeilijk. Het moment van de ommekeer is nu wel gekomen, denk ik. Na de 0-1 hebben we - met de hulp van de supporters - gewonnen", zegt Standard-middenvelder Yoni Buyens.

  "Dit is een nieuwe start. Maar belangrijker is dat we dit bevestigen. Die vuurpijlen? Dat is jammer, uiteraard. Maar misschien heeft het ons geholpen. Deze zege geeft ons een goed gevoel."