• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Landis moet 16.500 euro ophoesten wegens smaad

  Volgens Floyd Landis heeft de UCI dopingzaken van Lance Armstrong en andere renners toegedekt.

  Een Zwitserse rechter heeft Floyd Landis bestraft wegens smaad. De oud-renner had Pat McQuaid en Hein Verbruggen ervan beschuldigd dopingzaken toe te dekken.

  Volgens Landis, die zijn Tour-zege van 2006 moest afstaan na een positieve dopingtest, heeft de UCI Lance Armstrong en andere renners beschermd en daarvoor geld gekregen.

  UCI de bekendmaking van een positieve controle van Alberto Contador uitgesteld hebben.

  De rechter veroordeelt Landis nu voor zijn uitspraken en beboet hem. Voorzitter McQuaid (foto rechts) en ex-voorzitter Verbruggen (rechts) mogen ieder 8.263 euro verwachten.

  Landis moet ook de gerechtskosten voor zijn rekening nemen en mag zijn beschuldigingen niet meer herhalen. De Amerikaanse ex-wielrenner moet de beslissing van de rechter op zijn kosten laten publiceren in onder meer de Wall Street Journal (VS), L'Equipe (Fra) en De Volkskrant (Ned).

  "De uitspraak van de rechter bevestigt en beschermt de integriteit van de UCI en zijn voorzitters", zegt de UCI. "De leugenachtige beschuldigingen zijn onaanvaardbaar en in strijd met de wet. De UCI zal zich blijven verdedigen tegen soortgelijke beschuldigingen."