• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Herygers: "Een mooi seizoen in wording"

  Ook dit seizoen is Paul Herygers weer van de partij als cocommentator van Sporza.

  Sporza-commentator Maarten Vangramberen en cocommentator Paul Herygers hebben zaterdag na de GP van Neerpelt de tijd genomen om vooruit te blikken op het veldritseizoen. "Het is een mooi seizoen in wording", weet Herygers. Lees en bekijk het interview.

  "Geen twijfels meer over Nys"

  De eerste tv-cross van het nieuwe seizoen nam al een pak vragen en twijfels weg. Die waren er bijvoorbeeld over Sven Nys. 

  Herygers: "Dat tripje naar Baden (Zwitserland), waar hij slechts een elfde plaats behaalde, is al lang vergeten. Dat werd in Neerpelt al na exact zes minuten duidelijk. We hebben weer te maken met de Sven Nys zoals we hem altijd al kenden."

  "Al had ik niet verwacht dat hij de spurt zou winnen tegen regerend wereldkampioen Niels Albert. Die zette toch ook sterk aan."

  "Albert vindt motivatie in grote crossen"

  Niels Albert, zo bleek in de eerste crossen, staat er ook. Is hij niet te vroeg in topvorm?

  Herygers: "Van Albert weten we dat hij iets minder gemotiveerd is voor de gewone crossen die niet meetellen voor een klassement. Maar als hij 20 crossen wil winnen in een seizoen, zal hij ook van deze moeten proeven."

  "Het is pas wanneer de Superprestige, de nieuwe Gazet van Antwerpen-trofee en de wereldbeker eraan komen dat we een duidelijk oordeel kunnen vellen."

  "Pauwels wordt een van de bezielers van het seizoen"

  Kevin Pauwels stond nog niet op het podium. Maar kunnen we daar al conclusies aan vastknopen? 

  Herygers: "Helemaal niet. Kevin Pauwels zal een van de grote bezielers van het nakende seizoen worden. Dat zal blijken bij de eerste klassementscrossen."

  Pauwels liet zich ontvallen dat hij voor een trui gaat. Belgisch kampioen of wereldkampioen, dat is zijn grote doel.

  "Dat is lef, zo'n uitspraak. En bij de profs moet hij dat nog waarmaken. Maar het kan. Hij is een van de weinige renners die nog progressie kunnen maken, ook al is hij al 28 jaar. Hij heeft nog wat marge en is kandidaat om ooit een trui te pakken. Dat komt er in elk geval."

  "Zeveraars die vinden dat Wellens iets moet bewijzen"

  Wie er al lang staat, is Bart Wellens. Hij lijkt helemaal terug. Wat mogen we van hem verwachten?

  Herygers
  : "Mensen die vinden dat Bart Wellens het nog moet bewijzen, dat vind ik zeveraars. Ik kan genieten van Wellens zoals hij vandaag (zaterdag in Neerpelt, red) rijdt. Hij wordt zesde, dat is een zalige uitslag voor hem."

  "Je moet weten dat het bijna afgelopen was voor Bart. En dan zit hij in deze cross in Neerpelt in een kleurrijke positie waar iedereen keihard rijdt. Bart Wellens hoort er gewoon bij."

  "Meeusen moet eens in stralend weer winnen"

  Van de jongeren is het aan Tom Meeusen om de sprong te maken naar de absolute top. Sluit hij aan bij de grote drie?

  Herygers: "Meeusen is een van de speerpunten die het op termijn moeten waarmaken. Hij deed het in het verleden goed in opmerkelijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld op een ijsparcours, bij -10 graden. Maar hij zou het ook eens moeten waarmaken in een grote cross. Bij stralend weer."

  "Het is crisis, internationalisering is welkom"

  Is Lars van der Haar de coming man? Zal hij zijn neus aan het venster steken?

  Herygers: "Lars van der Haar is een kereltje met een van de beste ploegleiders achter zich: Richard Groenendaal. Lars is bekwaam om rond te rijden met onze jongens."

  "Al moet je hem rustig laten opbouwen. Dat hoeft nog niet dit jaar te zijn. Het klinkt alsof we supporteren voor een Nederlander. Maar het is crisis, dus de internationalisering is welkom. Van der Haar is er daar eentje van."

  "Een mooi seizoen tegemoet"

  Wat mogen we tenslotte verwachten van het seizoen? Zal er voldoende spankracht zijn zonder bijvoorbeeld Zdenek Stybar?

  Herygers: "Toch wel. Op het moment dat de grote crossen eraan komen, de renners in het rond vliegen en de grote massa komt kijken. Dan leeft de cross helemaal en komt de spanning wel. Daar ben ik gerust in."