• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgen grijpen naast zege in Cross der Naties

  Duitsland krijgt de trofee uit handen van Prins Filip.

  0 / 0

  Duitsland krijgt de trofee uit handen van Prins Filip.

  België is er niet in geslaagd om voor eigen volk in Lommel de Motorcross der Naties te winnen. De Belgen Desalle, De Dycker en Van Horebeek strandden op vier punten van winnaar Duitsland. "Zonder pech stonden we op het hoogste trapje", klinkt het.

  In het zand van Lommel kregen de Belgen een unieke kans om de VS, de laatste zeven keer winnaar, te onttronen. De Belgen presteerden goed in de breedte, maar de pech van Van Horebeek woog zwaar door.

  In de laatste reeks lieten De Dycker en Desalle de Belgische fans nog dromen van de zege, maar Max Nagl klaarde de klus voor Duitsland met de zesde plaats. De Verenigde Staten eindigden als derde.

  Smets: "Eén keer pech te veel"

  Joël Smets was groot in de nederlaag. "We moeten de winnaar alle eer aandoen, want Duitsland was heel sterk", zegt de bondscoach aan Sporza. "Maar wij hadden wel één keer technische problemen."

  "Ik ben niet de man om excuses te zoeken, maar als Van Horebeek niet moet opgeven met pech, dan staan wij op het hoogste trapje van het podium. We waren regelmatig en sterk in de breedte. Maar we hadden één keer pech, één keer te veel."

  In de laatste reeks leek het nog even te kantelen. "Dan voel je die winaarsmentaliteit weer opkomen en dan hoop je op een foutje van Max Nagl of zo."

  Reacties van de rijders:

  Clement Desalle: "Ik ben blij dat we op het podium staan, maar ben ook teleurgesteld. We gingen resoluut voor de zege, maar de Duitsers waren te sterk."

  Ken De Dycker: "Na een contact met een andere rijder in de eerste reeks kon ik niet meer schakelen. Maar ik kon de schade beperken. In de tweede manche gaf ik alles, maar op het einde had ik last van krampen in mijn benen."

  Jeremy Van Horebeek: "De eerste reeks was matig en iedereen pushte mij om in de tweede manche een goeie start te nemen. Dat lukte en ik lag in vierde positie. Maar ik hoorde een vreemd lawaai aan de motor. Twee ronden later was het voorbij. Ik ben echt teleurgesteld."

  Uitslagen

  Eerste reeks:

  01. Antonio Cairoli (Ita)
  02. Gautier Paulin (Fra)
  03. Max Nagl (Dui)
  04. Clément Desalle
  05. Ken Roczen (Dui)
  07. Ryan Dungey (VS)
  10. Jeremy Van Horebeek
  14. Blake Baggett (VS)

  Tweede reeks:

  01. Jeffrey Herlings (Ned)
  02. Tanel Leok (Est)
  03. Ken De Dycker
  04. Ken Roczen (Dui)
  05. Davide Guarnieri (Ita)
  06. Blake Baggett (VS)
  07. Marcus Schiffer (Dui)
  38. Jeremy Van Horebeek (opgave)

  Derde reeks:

  01. Antonio Cairoli (Ita)
  02. Jeffrey Herlings (Ned)
  03. Justin Barcia (VS)
  04. Tanel Leok (Est)
  05.Ken De Dycker
  06. Max Nagl (Dui)
  07. Clément Desalle
  09. Ryan Dungey (VS)

  Eindstand

  01. Duitsland - 25 punten
  02. België - 29
  03. Verenigde Staten - 39
  04. Nederland - 44
  05. Italië - 45
  06. Frankrijk - 47
  07. Estland - 56
  08. Groot-Brittannië - 56