• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert valt in Lombardije: "Veel schaafwonden"

  Een bebloede Philippe Gilbert stapt in de ploegbus.

  De eerste koers van Philippe Gilbert in de regenboogtrui is geëindigd met een opgave. De wereldkampioen kwam ten val in de afdaling van de Muro di Sormano. "Hij brak niets, maar de schade is toch aanzienlijk", zegt zijn ploegleider John Lelangue

  Philippe Gilbert had zijn zinnen gezet op de Ronde van Lombardije. Op de beruchte en steile Muro di Sormano kon hij wel niet mee met Nibali, Rodriguez en Contador.

  Niet veel later, met nog zo'n 70 kilometer te rijden, was het voorbij. In de natte afdaling viel Gilbert. Zijn fiets was kapot en hij stapte meteen in de auto van BMC.

  Gilbert was niet het enige slachtoffer van de gladde wegen in de afdaling. Ook zijn ploegmaat Alessandro Ballan en Luca Paolini gingen in de afdaling tegen de grond en hielden de koers voor bekeken.

  John Lelangue, ploegleider van BMC, vertelde aan Sporza meer over de val en het medisch bulletin van Gilbert. "Gilbert viel niet samen met Ballan, maar een kilometer verder, in een bocht", zegt Lelangue.

  "Hij heeft niks gebroken maar de schade is toch aanzienlijk, aan zijn arm, been, heup en rug. Er was veel bloed bij en hij was een beetje groggy, maar hij verloor nooit het bewustzijn."

  "Met die schade had het geen zin om door te gaan. Bovendien was het gat tussen de groep en Gilbert te groot. Een bezoek aan het ziekenhuis zal normaal gezien niet nodig zijn."

  "Seizoen van Gilbert zit erop"

  "Het is jammer, maar dat is koers", kan John Lelangue de val van zijn wereldkampioen in zijn eerste koers nog relativeren. "Dit was meteen wel Gilberts laatste koers van het seizoen."

  Gilbert wou zijn regenboogtrui laten zien vandaag. "Dat maakt het extra jammer. Hij had goeie benen en tactisch liep het goed, met een mannetje in de ontsnapping. Gilbert gaat vanavond nog terug naar Monaco. Hoe lang hij vakantie zal nemen? Dat zullen we later nog wel zien."

  Gilbert: "Kon even niet bewegen"

  Philippe Gilbert reageerde enkele uren na zijn val ook nog eens. Hij stelde zijn fans gerust.

  "Meteen na de val kon wel ik een tweetal minuten niet bewegen", zei Gilbert. "Ik vreesde even dat ik iets had gebroken. Maar daarna voelde ik al snel dat er niets ergs aan de hand was."

  "Gelukkig val ik vandaag en niet vorige week op het WK. Als dit een rittenkoers was geweest, zou ik zelfs verder gereden hebben. Maar nu had het geen zin meer."