• home
 • video
 • pas verschenen

  Bewonder Zidanes kopstoot in Parijs

  Zidane gaf in de WK-finale van 2006 Materazzi een kopstoot.

  Sinds woensdag heeft Parijs er een toeristische attractie bij: vlak voor het Centre Pompidou, het museum voor moderne kunst, is een standbeeld neergeplant van de beruchte kopstoot van Zinédine Zidane in de WK-finale van 2006.

  Zidane gaf toen in de tweede verlenging en bij een 1-1-stand een kopstoot op de borst van de Italiaanse verdediger Marco Materazzi.

  De aanvoerder van Frankrijk reageerde op beledigingen aan het adres van zijn familie uit de mond van zijn collega-aanvoerder van Italië.

  De kopstoot leverde Zidane rood op in zijn allerlaatste wedstrijd uit zijn carrière, Frankrijk verloor de finale uiteindelijk met strafschoppen.

  Zidane verontschuldigde zich later bij de tv-kijkers, de supporters en zijn ploegmaats. Alleen Materazzi kreeg er geen, al zouden de twee zich jaren later toch verzoend hebben.

  Het standbeeld is uit brons vervaardigd en 5 meter hoog. Het is van de hand van kunstenaar Adel Abdessemed uit Algerije, waar de roots van Zidane liggen.

  Het kunstwerk blijft niet permanent in de Franse hoofdstad staan. Het valt er tot 7 januari te bewonderen. De echte beelden kunt u hieronder nog eens bekijken.