• home
 • video
 • pas verschenen

  Bayat rekent af: "Ik verlaat rot en corrupt milieu"

  "Mijn missie is geslaagd: ik maakte van een virtueel failliete club een die winst maakt."

  Drie weken na de overname van Charleroi door Fabien Debecq heeft Abbas Bayat het stilzwijgen doorbroken. De eigenzinnige zakenman blikt in een afscheidsinterview in Le Soir terug op 12 bewogen jaren als voorzitter.

  Toen Bayat in 2000 Charleroi van de ondergang redde, viel de Amerikaanse Iraniër "van de ene in de andere verrassing". "Er was sprake van 750.000 euro schulden, maar dat bleken er in werkelijkheid 7 miljoen", zegt Bayat.

  Als succesvol zakenman ondervond hij dat het voetbal een andere wereld is: "Mijn businessopvattingen botsten met het immobilisme van de eersteklassers."

  "Ik dacht dat het Belgische voetbal geleid werd door profs, maar het is een kleine wereld van ons kent ons." Het zou meer dan één keer botsen binnen de ProLeague.

  In het begin werd Abbas Bayat gezien als de wilde weldoener. Toen hij voor zaken meer en meer uithuizig was, gaf hij de leiding over aan zijn neven Mogi en Mehdi. "En begon het mis te lopen."

  Abbas brak met Mogi ("die heel goed kan manipuleren") en kreeg de fans op zijn dak. Hii werd "racistisch en kwetsend bejegend, maar hij wou niet buigen".

  Bayat is opgelucht dat hij na twee jaar zoeken een overnemer heeft gevonden. "Ik verlaat een rot en corrupt milieu. Maar mijn missie is geslaagd: ik maakte van een virtueel failliete club een die winst maakt. En kreeg de prijs die ik wou."