• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach van Belgisch hockeyteam stapt op

  "Het was gewoon een mooi bod voor Colin Batch", zegt de Belgische bond.

  België moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. De Australiër Colin Batch heeft vandaag aangekondigd dat hij de Belgische mannenploeg over een paar weken verlaat en naar Nieuw-Zeeland verkast.

  Batch belandde in december 2008 in België om assistent te worden van toenmalig bondscoach Adam Commens.

  Toen Commens eind 2010 bondscoach van de Australische vrouwen werd, steeg Batch in de Belgische hiërarchie een trapje en leidde hij het team naar de vijfde plaats op de Olympische Spelen van dit jaar.

  Batch blijft tot eind oktober op post in België en treedt daarna in dienst als bondscoach van de "Black Sticks".

  Zijn vertrek komt niet alleen voor de buitenwereld als een donderslag bij heldere hemel. "Ook voor ons is dit een hele verrassing", zegt Denis Van Damme, woordvoerder van de hockeybond.

  "Dit is geen financiële kwestie of een probleem tussen hem en de groep, zeker niet. Batch vertrekt vooral om privé-redenen. In Nieuw-Zeeland is hij als Australiër een stuk dichter bij huis. Het was gewoon een mooi bod voor hem."

  "Dit is heel spijtig voor ons, maar dat gebeurt in de sport. We zijn Colin zeer dankbaar voor wat hij voor ons gedaan heeft. Hij heeft iets moois opgebouwd, hij was één van de architecten van het succes."

  "Zijn al begonnen met zoektocht naar nieuwe coach"

  De hockeybond is niet van plan om lang bij de pakken te blijven zitten. "We zijn al meteen gestart met de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, maar daar kunnen we uiteraard nog niets over zeggen", zegt Van Damme nog aan Sporza.

  "Colin Batch, als speler goed voor medailles op WK's en Spelen en nu ook al veel ervaring als coach, vervang je niet zo maar. Het wordt een uitdaging om van dit probleem een opportuniteit te maken, want we willen nog een stap hogerop. Ik denk trouwens dat een aantal coaches wel in ons geïnteresseerd is."

  Misschien heeft de bond met de Nederlandse hulpcoach Jeroen Delmee al een vervanger in eigen huis? Van Damme: "Dat kan, maar alles ligt nog open."

  Reckinger: "Geschokt! Niet de start die ik verwachtte"

  Ook de Belgische internationals hadden het vertrek van Batch niet zien aankomen. Ze kregen het nieuws vanochtend te horen toen ze verzamelden bliezen in hun voorbereiding op de Champions Trophy. De spelers reageerden verbaasd, zoals u hieronder ook kunt zien in enkele Twitter-reacties.