• home
 • video
 • pas verschenen

  Godefroot: "Mag ik het Merckxiaans noemen?"

  "Gilbert reed iedereen uit het wiel"

  Philippe Gilbert heeft met zijn rush naar de wereldtitel indruk gemaakt. Ook oud-renner en -ploegleider Walter Godefroot spaart de superlatieven niet. "Hij reed de rest van de wereld gewoon uit het wiel."

  Philippe Gilbert heeft zondag zijn rol van topfavoriet waargemaakt. "Hoe moeten we die prestatie inschatten?", vroeg Sporza aan Walter Godefroot.

  "Het is moeilijk om niet uit de bol te gaan en overdreven enthousiast te zijn, want dit is het: hij rijdt de rest van de wereld gewoon uit het wiel", zegt Godefroot.

  "En het was een WK waar iedereen op aanwezig was, ronderenners en klassieke renners, wat niet altijd gezegd kan worden.

  "Het op voorhand aankondigen, de grote favoriet zijn en iedereen uit het wiel rijden, dat is... Zal ik het woord "Merckxiaans" gebruiken?"

  Wat zijn de grootste kwaliteiten van Gilbert als renner? "Hij is geen ronderenner voor een grote ronde, maar je kunt vragen: wat kan hij niet? Hij kan zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen winnen, als hij er zijn zinnen op zet. En hij kan het ook in het middengebergte."

  "Hij heeft veel capaciteiten. Waar ik hem zou plaatsen? Generaties kun je niet vergelijken. Maar hij is onbetwistbaar de opvolger van Boonen. Hij is dé vaandeldrager van de eendagskoersen en kleinere rondes. En ik ben ervan overtuigd dat hij de druk van de wereldkampioen kan dragen."

  "Boonen bracht rust in de ploeg"

  De Belgen hebben dus de juiste tactiek toegepast: alles op Gilbert en niet de spurt met Tom Boonen afwachten?

  "Ik had de indruk dat Boonen op het einde te kort kwam op de Cauberg. Hij mengde zich niet in de spurt en werd niet vierde of derde. Gelukkig dus dat Gilbert er was. Maar Boonen mag het zich wel toeëigenen dat hij de rustige figuur was, die rust bracht in de ploeg."

  "En ook een pluimpje voor Carlo Bomans, want dat wordt nogal eens vergeten. De coach staat altijd in een schiettent en wordt bekritiseerd, maar hij kreeg alle neuzen wel in dezelfde richting."