• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Fantastisch werk van de ploeg"

  Philippe Gilbert pronkt in de trui van wereldkampioen.

  Philippe Gilbert zette met zijn werelditel de kroon op het werk van de Belgen. De vreugde in het Belgische kamp was uiteraard enorm. Een overzicht.

  "Deze wereldtitel wilde ik al lang", glunderde Philippe Gilbert meteen na de wedstrijd. "Ik kan het nog niet geloven. Hier heb ik vaak over gedroomd."

  "De Belgische ploeg heeft fantastisch werk geleverd. Ik moest geen energie verspillen. We zaten steeds goed geplaatst en Björn Leukemans zette me perfect af op de Cauberg. Ik had snel tien à twaalf meter. Toen wist ik dat niemand me van het goud zou houden."

  "Valkenburg is een mooie plaats voor mijn wereldtitel. Ik ben van Luik en mijn schoonfamilie is van Eisden. Ik reed een thuiswedstrijd."

  Ook de vrouw van Philippe Gilbert was in de wolken met de overwinning van haar echtgenoot. "Het was een emotionele dag", zegt Patricia Zeevaert (foto).

  "Ik was nerveus. Er lag een bal op mijn maag, het leek of ik moest overgeven. Toen hij ging, weende ik tranen van vreugde. De druk van buitenaf was groot, de laatste dagen praatten we thuis dan ook nooit over het WK."

  "Dit is het summum voor een renner. Niet vergeten dat die veel opofferingen moet doen. En Phil kreeg ook nog veel kritiek, iedereen heeft toch het recht om eens minder te zijn."

  Tom Boonen: "Ik ben enorm tevreden"

  Tom Boonen was heel blij voor Philippe Gilbert. "Ongelooflijk! We hebben er een ongelooflijk harde dag van gemaakt."

  "Phil zei zelfs dat hij twijfelde aan zijn benen in de laatste drie ronden. Ik zei toen tegen Greg dat hij met alles moest meegaan van kwaliteit dat beweegt en ik zou wachten op de spurt. Het draaide allemaal perfect uit. Ik ben enorm tevreden", zei hij aan Sporza.

  België controleerde de koers. "We hadden het voordeel van twee speerpunten. Maar de laatste ronde was heel zwaar. Iedereen zat à bloc, we reden steeds in de wind. Maar het resultaat is er."

  Leukemans: "Toen Gilbert ging, wist ik het"

  Björn Leukemans heeft meer dan zijn deel van het werk opgeknapt. "Het is super dat Gilbert dan kan winnen. De druk lag volledig bij ons. Op een gegeven moment leken we de controle te verliezen. Ik wou vooraan geraken zodat het team niet moest werken. Dat lukte.

  "Phil zei ons dat hij echt heel goed was. Hij vroeg ons om hem bij de laatste beklimming van de Cauberg goed vooraan af te zetten. Ik snelde hem aan de voet voorbij en we reden meteen naar de tweede stelling. Toen hij ging, wist ik dat er niets aan te doen was. Wie achter hem ging ontplofte. En Phil versnelde nog."

  Bomans: "Verdienste van alle jongens"

  Voor Carlo Bomans was het de eerste WK-medaille bij de profs in zeven jaar bondscoachschap. "Dit doet heel veel deugd."

  "De tactiek klopte bijna helemaal, alleen in het begin liep het mis. We hadden iemand moeten meehebben bij die elf. Maar de jongens hebben het goed rechtgetrokken, vanaf toen perfect gecontroleerd en het heel goed afgemaakt."

  "Het was afgesproken dat Roelandts en Meersman Boonen zouden bijstaan en Leukemans en Van Avermaet Gilbert. Dat is perfect gelukt. Voor mij verandert er niets. Ik doe er nog een jaar bij. Dit is vooral de verdienste van alle jongens."

  Lelangue: "Ik ben de Belgen dankbaar"

  John Lelangue (ploegleider van Gilbert bij BMC): "Ik was veel zenuwachtiger dan wanneer ik zelf in de volgauto zou zitten. België reed volgens het motto "Eendracht maakt macht". Het is ongelooflijk hoe ze als een blok samen hebben gereden. België was de beste ploeg in de koers."

  "Ik ben Carlo Bomans en alle andere renners dankbaar dat ze Gilbert aan zo een mooie zege hebben geholpen. Phil had deze zege wel niet nodig om z'n seizoen te redden. Ik weet wat hij waard is en wat er misging in het begin. Hij was toen ziek."