• home
 • video
 • pas verschenen

  Marianne Vos triomfeert voor eigen publiek

  Vos liet haar concurrentes achter op de Cauberg.

  Na vijf zilveren medailles op een rij heeft Marianne Vos (25), in haar achtertuin, nog eens een gouden medaille veroverd op een WK. Olympische kampioene Vos overvleugelde de concurrentie en behaalt na 2006 een tweede wereldtitel.

  Halfweg koers deed een massale val het sluimerende peloton bruusk opschrikken (foto).Toen de verschillende groepjes weer samenstroomden, reed een vijftal met de Nederlandse Van der Breggen weg.

  Het was de ideale springplank voor Vos. Op de Cauberg sprong ze naar voren, enkel Longo Borghini kon nog aansluiten.

  In de voorlaatste ronde testte Vos de rest, maar het was nog wat te vroeg. Op de laatste klim van de Cauberg loste de Nederlandse topfavoriete de rest. Het werd een triomftocht naar de finish.

  Vos: "Het deed pijn op de Cauberg"

  Marianne Vos, nog altijd maar 25 jaar, zet in Valkenburg de kroon op een onwaarschijnlijk seizoen, met ook nog goud op de Spelen, op het WK veldrijden en eindwinst in de Wereldbeker.

  "Ik kan het nog niet goed geloven. Het is heel speciaal dat ik in eigen land kan winnen. De voorbije weken was ik alleen op dit WK gefocust", zegt Vos.

  "Ik wist dat het de beslissende break kon zijn. In de laatste ronde dacht ik: dit is mijn moment. Ik kan hier wereldkampioen worden. Uiteraard deed het pijn op de Cauberg, maar ik vond toch nog de kracht om het vol te houden."

  De Vocht: "Ik miste ploegmaats met ballen"

  Voor Liesbet De Vocht was het meer dan waarschijnlijk haar laatste WK. Ze eindigde net na Daams op de 18e plaats.

  "Ik had heel goeie benen, maar ik kon niet mee toen Vos naar de koplopers wegsprong. Dat is geen schande als je ziet wie er nog niet konden reageren", zegt De Vocht.

  "Ik rijd met Vos in de ploeg en wist dat ze het zo zou doen. Ze is de enige met zo'n versnelling."

  De Vocht is wel ontgoocheld over de tactiek van haar landgenoten. "Ik miste ploegmaats met ballen, die durven om al
  vroeger de koers open te breken en niet hun energie sparen tot het einde."

  Willems: "Dit WK is een teleurstelling"

  Bondscoach Ludwig Willems volgde de kritiek van Liesbet De Vocht op enkele meisjes in de ploeg. "De tijd dat we naar een WK kwamen met als enige doel om de koers uit te rijden is voorbij."

  "De Vocht reed attent, maar kon niet met alle ontsnappingen mee. Daams had het recht om afwachtend te rijden om in de finale sterk genoeg te zijn. Maar dat de anderen zelfs niet geprobeerd hebben om mee te gaan met die vlucht met vijf kan er bij mij niet in."

  "Ik had ze dat gevraagd. Die val mag geen excuus zijn, want die was al lang geleden. Dit WK is een teleurstelling."