• home
 • video
 • pas verschenen

  Handleiding: zo win je in Valkenburg

  Oscar Camenzind is de laatste renner die wereldkampioen werd in Valkenburg.

  Vier renners weten hoe je wereldkampioen in Valkenburg moet worden. Bekijk hier hoe Marcel Kint, Briek Schotte, Jan Raas en Oscar Camenzind het deden. "Het was ongelooflijk, maar ik was gewoon heel de dag de sterkste", zegt Schotte.

  1938: Marcel Kint (Bel)

  Dit jaar moeten de renners de Cauberg "maar" 11 keer beklimmen, maar in 1938 was dit nog 27 keer.

  De koers was zo slopend dat er slechts acht renners uitreden. Marcel Kint versloeg twee Zwitsers in een sprint om de regenboogtrui. 14 dagen later werd hij opgeroepen voor de oorlog.

  Kint zou door de oorlog uiteindelijk de langs regerende wereldkampioen worden. Acht jaar later, in het eerste naoorlogse WK, verlengt hij bijna opnieuw zijn titel. Hij lijkt op weg naar het goud, maar hij wordt ten val gebracht door een Zwitserse fan. Zo kan Hans Knecht in eigen land winnen.

  1948: Briek Schotte (Bel)

  Opnieuw moeten de renners 27 keer over de Cauberg. Briek Schotte voert al vroeg in de wedstrijd de beslissing door. Een klein groepje scheidt zich af en uiteindelijk kan alleen de Griekse Fransman Jean-Apôtre Lazaridès het tempo van Schotte volgen. In de sprint is hij geen partij voor de Belg.

  "Het was ongelooflijk, maar ik was heel de dag de beste", zegt Schotte 50 jaar later over die dag. "Als je beelden of foto's ziet, zal je altijd zien dat ik op kop rijd."

  1979: Jan Raas (Ned)

  Een jaar na Gerrie Knetemann wordt opnieuw een Nederlander wereldkampioen. Jan Raas, die de Cauberg als zijn broekzak kent door zijn vele zeges in de Amstel Gold Race, geeft zijn medevluchters makkelijk het nakijken in de sprint. Zijn wil om te winnen is zo groot dat Raas na de finish nog even blijft doorsprinten.

  "Ik heb er altijd een punt van gemaakt dat ik mijn hele carrière dopingvrij heb gereden", zegt Raas tijdens een reünie met Michel Wuyts in 1998. Tegenwoordig leeft de ex-manager van Rabobank als een kluizenaar in Zeeland.

  1998: Oscar Camenzind (Zwi)

  Peter Van Petegem is de torenhoge favoriet. Iedereen in de kopgroep, met ook nog Armstrong, Boogerd en Bartoli, loert dan ook naar Van Petegem als Oscar Camenzind aanzet. De Zwitser was meteen gaan vliegen. Van Petegem moest vrede nemen met zijn tweede plaats.

  "Ik heb nog geprobeerd ernaar toe te rijden, eerst alleen en daarna met Bartoli. Ik had superbenen, maar Camenzind was ook super", geeft Van Petegem achteraf ootmoedig toe.