• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "Phil moet meegaan op de Cauberg"

  Tom Boonen en Philippe Gilbert maken een ontspannen indruk.

  België staat zondag met twee favorieten aan de start van het WK in Valkenburg. "Het wordt wachten tot de laatste ronde. En dan verdelen we de druk op de Cauberg", zegt Tom Boonen. Philippe Gilbert: "Als ik super ben, maak ik een grote kans."

  "Het parcours in Valkenburg schrikt me niet af. Het is een van mijn vaste trainingstochten", vertelt Tom Boonen twee dagen voor het WK aan Sporza.

  "Ik heb zelf voorgesteld om niet te gek te doen. WK's worden altijd beslist in de finale. We moeten met zoveel mogelijk landgenoten de finale in. Dan hebben we verschillende mogelijkheden."

  "Ik verwacht niet dat er veel gaat gebeuren. Er zal hard gereden worden, maar echt koersen is pas voor de laatste twee rondes."

  "Renners zoals Lars Boom zullen vroeger proberen aan te vallen. Dan hebben wij een Greg Van Avermaet om te counteren."

  "We verdelen de druk"

  "Phil (Gilbert, red) en ik wachten de laatste ronde af", gaat Tom Boonen voort. "Als een Valverde vertrekt aan de voet van de Cauberg, dan moet Phil gewoon meegaan. Daarna zien we wel."

  "Ik zal het tempo niet laten zakken. Ik ga de concurrenten van Phil zenuwachtig maken door druk te zetten. Zo kan hij de regenboogtrui pakken."

  "En als we terugkomen, is het aan mij om het af te maken in de sprint. Zo verdelen we de druk. Dat lijkt me een goede tactiek."

  "In Rodriguez geloof ik niet"

  Voor de concurrentie kijkt Tom Boonen vooral naar de Spanjaarden. "In Joaquim Rodriguez geloof ik niet. Die vliegt weg als er te veel wind staat op de Cauberg. En dan is het nog anderhalve kilometer tot de finish", zegt de Belgische kampioen.

  "Alejandro Valverde is een ander verhaal. Die kan wel nog doorduwen na de Cauberg. Als de Spanjaarden nog samen zitten, hebben we een probleem. Solo geef ik ze weinig kans."

  "Met Thomas Voeckler houd ik ook rekening. De Fransman kiest zijn wedstrijden uit en doet het meestal goed ook. En hij glipt vaak door de mazen van het net."

  Gilbert: "Met Tom naar de Cauberg"

  Philippe Gilbert heeft gepiekt naar zondag. Met twee ritzeges in de Ronde van Spanje steekt hij in bloedvorm.

  "Als ik super ben, kan niemand me volgen op de Cauberg. Dan maak ik een grote kans op de wereldtitel", zegt Gilbert. "Na de Cauberg ligt er nog een mooi stukje. De wind zal een grote rol spelen."

  "Ik hoop dat Tom (Boonen, red) in de laatste ronde meestrijdt, tot aan de voet van de Cauberg. Dat is een goed scenario voor ons. We moeten wel met meer dan twee Belgen zijn, want we zullen de wedstrijd moeten controleren in de laatste ronde."

  "De Spanjaarden zullen er ook nog zijn, samen met Boasson Hagen en Kolobnev. En Voeckler misschien. Die heeft alles op het WK gezet."

  "Als ik win, maak ik voor veel mensen mijn seizoen goed. En als ik niet win, zullen ze zeggen dat ik een slecht seizoen gereden heb."