• home
 • video
 • pas verschenen

  Tony Martin moet knokken voor nieuw tijdritgoud

  Tony Martin pakt zijn tweede wereldtitel in het tijdrijden.

  Tony Martin heeft zijn wereldtitel tijdrijden verlengd. De Duitser van Omega Pharma-Quick Step was aan de streep in Valkenburg 5 seconden sneller dan de Amerikaan Taylor Phinney. Thomas De Gendt was 20e, Kristof Vandewalle 24e.

  Martin en Phinney vochten een nek-aan-nekrace uit. Bij het eerste tussenpunt van het 45,7 km lange parcours was de Amerikaan van BMC vier seconden sneller, maar daarna nam de Duitser het commando over.

  Bij tussenspunt twee had Martin 13 seconden voorsprong, maar aan het laatste tussenpunt waren er dat nog maar 8. De slotklim  van  de Cauberg zou beslissen. De 27-jarige Martin hield uiteindelijk vijf tellen over op de 22-jarige Phinney. De ex-wereldkampioen bij de junioren en de beloften was fel  ontgoocheld.

  Opvallend onderweg: Martin denderde schaduwfavoriet Alberto Contador voorbij (foto). De Spaanse Vuelta-winnaar was twee minuten voor hem gestart. Martin en Phinney zorgden voor spanning, nummer drie Kirijenka eindigde op 1'44".

  Thomas De Gendt (20e) en Kristof Vandewalle (24) reden een verdienstelijke tijdrit. De Belgen reden op een moment dat de omloop er het natst bij lag na stortregens vlak voor de start. Voor de favorieten, die later startten, was het wegdek al grotendeels opgedroogd.

  Phinney: "Ik was van streek"

  Taylor Phinney heeft Tony Martin het vuur flink aan de schenen gelegd, maar strandde uiteindelijk op vijf seconden.

  "Ik was van streek toen ik zag dat ik met dat kleine verschil verloren had", zei Phinney. "Zondag was het ook maar enkele seconden in de ploegentijdrit en nu dit... Dat is koers. Ik stond wel een beetje "pissed off" op het podium, maar zelf heb ik ook al overwinningen geboekt met zulke kleine verschillen."

  "Martin is een grote kampioen. Ik moet blij zijn met de tweede plek en de progressie. Het WK 2013 is in Italië, in de buurt waar ik woon. Daar ga ik er weer voor en hopelijk ben ik dan zes seconden sneller."

  Martin: "Zeer gelukkig en zeer moe"

  Martin liet zich na zijn tijdrit languit op de grond vallen: totaal kapot. "Ik ben zeer gelukkig, maar ook zeer moe", reageerde de Duitser  even later.

  "Het was een bijzonder intens duel met Phinney. Die laatste kilometer en zeker de laatste 200 meter waren de langste in mijn leven, vooral met de wind op kop op de Cauberg. Het was zeer zwaar."

  "Dat ik na 30 kilometer Contador voorbijreed, verraste me zelf ook wel een beetje. De Spanjaard was toch één van de mannen die aanspraak kon maken op goud. Maar voor mij was dat natuurlijk mooi, want ik kreeg er vleugels van."

  De Gendt: "Verlies minuut door regen"

  Thomas De Gendt eindigde nog net binnen de top 20. De Belg moest ruim 3 minuten toegeven op winnaar Tony Martin.

  "Tien minuten voor ik moest vertrekken, begon het te stortregenen. Mogelijk verlies ik daardoor een minuut. Jammer, maar regen heb je nu eenmaal niet in de hand. Veel renners reden trouwens door de regen", relativeerde de hardrijder van Vacansoleil-DCM.

  "Ik had goeie benen en op de stroken waar het kon, heb ik alles gegeven. Het tweede deel van de tijdrit, met die stukken bergop, lag me beter. Daar had ik een goeie cadans. Op de hellingen probeerde ik om nog wat goed te maken."

  Vandewalle: "Nooit in mijn ritme"

  Kristof Vandewalle werd 24e. De Belgische kampioen tijdrijden was niet tevreden over zijn wedstrijd.

  "Ik ben met een ontgoocheld gevoel over de streep gekomen", zei de man die zondag nog goud pakte in de ploegenchrono.

  "Door het natte wegdek had ik geen vertrouwen in de bochten. Ik moest telkens weer op snelheid komen en dat kostte veel krachten. Zo kon ik nooit de versnelling ronddraaien die ik wilde."

  "Ik geraakte niet in mijn normale doen en had nooit het gevoel dat er iets moois in zat. Die regen verstoorde mijn start. Ik moet vanaf het begin mijn snelheid kunnen halen."