• home
 • video
 • pas verschenen

  "Niet alleen op Gilbert en Boonen mikken"

  Boonen (l) en Gilbert (r) maken zich klaar voor een trainingstocht.

  Hoe moeten de Belgen het zondag in Valkenburg aanpakken? Sporza vroeg het onder meer aan José De Cauwer en Patrick Lefevere. "Goeie afspraken vóór de wedstrijd zijn cruciaal."

  Tom Boonen en Philippe Gilbert. België heeft zondag twee speerpunten van formaat op het WK in Valkenburg. Samen met de Spanjaarden heeft ons land - op papier - de sterkste ploeg.

  Sporza vroeg onder meer aan José De Cauwer hoe de Belgen het moeten aanpakken? "Op de Spelen is er te weinig gesproken", zegt Sporza-commentator en ex-bondscoach.

  "Je moet goeie afspraken maken vóór het WK. Dat is cruciaal. In het verleden is Gilbert al eens te vroeg gegaan, zoals in Geelong (wereldtitel voor Hushovd, red) bijvoorbeeld. Boonen zou in principe moeten wachten tot het laatste. Na de Cauberg is het nog 1,5 kilometer tot de streep."

  Maar er zijn nog zeven andere Belgen, zegt De Cauwer. "We moeten proberen met iemand uit België wereldkampioen te worden. Niet alleen met Boonen en Gilbert."

  Lefevere: "Tom moet hopen op laatste ronde"

  Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-Quick Step en Tom Boonen, ziet dat Gilbert over superbenen beschikt.

  Mocht de finish bovenop de Cauberg liggen, zou Gilbert de te kloppen man zijn. Nu maken andere renners ook kans.

  "Tom moet hopen dat het WK pas ontploft in de laatste ronde en dat een groep van 20 à 30 renners aan de Cauberg begint. En dan kan het", zegt Lefevere.

  Lefevere schuift vooral Valverde en Gilbert naar voren. "Als Gilbert vooraan zit na de Cauberg moet hij inschatten of hij kan winnen. Want als Boonen volgt en Tom de spurt wint van de groep, dan volgt de discussie."