• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Voor G5 is de competitie opwarming"

  Club Brugge komt niet verder dan een draw bij Kortrijk. Ook Anderlecht, Genk en Gent wonnen niet.

  Niemand van de G5 (Anderlecht, Club, Standard, Genk en Gent) heeft afgelopen weekend kunnen winnen. "Dat is zeer uitzonderlijk", zegt Stef Wijnants, die twee grote oorzaken ziet: de play-offs en Europa.

  Voor veel straffe taal in de pers en de bestuurskamers zorgen die magere prestaties niet. "Je hoort bijna nergens wanklanken", merkt Wijnants op in zijn analyse op Sporza radio.

  "De oorzaak ligt volgens mij bij het vermaledijde play-offsysteem. Na 3,5 jaar kun je almaar duidelijker stellen dat de competitie voor de groten een opwarming en voorbereiding is."

  "Ik zeg dat met enige overdrijving, maar Standard met 10 op 21, Genk en Gent met 11 op 21 en Anderlecht al vier keer gelijk op zeven matchen. Normaal zijn de analyses dan te kort om de oorzaken te zoeken."

  "Maar ach, voor de grote clubs begint het pas in maart, nu verliezen ze maar een half puntje ten opzichte van elkaar", laakt Wijnants het Belgische play-offsysteem.

  "Cru gezegd nemen ze een loopje met de toeschouwers. Het is niet dat ze geen inzet tonen, maar met het mes tussen de tanden is toch nog iets anders."

  De Sporza-journalist ziet nog een oorzaak. "Van eind september tot eind november is er Europees voetbal. Ze zeggen het niet, maar bij Anderlecht, Club en Genk is iedereen met die duels bezig. Het is duidelijk: Europa is in deze fase belangrijker dan dat halvepuntensysteem in onze competitie."

  "Iets oogsten als Dieu er zin in heeft"

  Hoe schat Stef Wijnants de kansen in van Anderlecht in Milaan? "Je zou zeggen dat de vorm niet goed is na 3 op 9. Drie gelijke spelen op rij, normaal is het kot dan te klein. Maar alles moet wijken voor de Champions League."

  "Van den Brom is nog aan het zoeken. Wellicht speelt Nuytinck centraal naast Kouyaté en verhuist Wasilewski naar rechts. Maar wat dan met Gillet, moet die weer naar het middenveld?"

  "Milan begon zijn competitie echter ook heel flauw met 3 op 9. Het nam afscheid van een gouden generatie. Als Dieu (Mbokani, foto) er nog eens zin in heeft, valt er misschien wel wat te rapen. En voor Anderlecht heeft een draw in de Champions League momenteel zoveel meer uitstraling dan winst in België."

  "Hoeveel geduld krijgt Peeters nog?"

  In de vaderlandse competitie bengelt Cercle helemaal onderin met 1 op 21. "Dat is verrassend. Ik zie nog heel weinig van al het goede dat het trotse groen-zwart heeft opgebouwd onder De Boeck en voortgezet onder Peeters."

  "Ik hoor dat de zenuwachtige aanpak van Bob Peeters (foto) niet echt meer werkt. Ook voor hem zijn de resultaten heilig. Voorlopig houdt het bestuur Peeters uit de wind, maar er is niet veel geduld meer."

  "Iedereen denkt dat Cercle gewapend is om hieruit te komen. Maar dat dacht iedereen vorig seizoen ook van STVV en Westerlo. Zondag tegen Club Brugge kan het tij wel weer keren."