• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens: "Er kwamen heel veel emoties los"

  Kirsten Flipkens (archief): "Ik had een hele goeie zomer, dit is de kers op de taart."

  Kirsten Flipkens zat drie maanden geleden nog in zak en as, maar staat nu te pronken met haar eerste WTA-titel in Québec. "Ik ben het thuisfront en Kim Clijsters heel dankbaar voor hun steun. Mentaal had ik het dit jaar heel moeilijk."

  "Ongeloof, dat is het eerste dat door mijn hoofd schoot", zei Kirsten Flipkens aan Sporza na haar gewonnen finale in Québec.

  "Dit maakt heel veel emoties los. Maar dat is logisch na een heel moeilijk jaar. Ik sukkelde met bloedklonters en nog maar weinig mensen geloofden in mij. Het is bijna niet te geloven dat ik nu mijn eerste WTA-titel heb."

  "Maar ik heb hard gevochten. Ik had een hele goeie zomer, dit is de kers op de taart."

  "Ik ben in bloedvorm. Ik heb hier het eerste, derde en achtste reekshoofd geklopt. In tennis kan alles, ik ben voor elk punt gegaan, ongeacht wie aan de overkant van het net stond."

  Flipkens: "Ben Kim heel dankbaar"

  Flipkens was helemaal alleen in Canada. "Maar ik deed het niet allemaal op mijn eentje. Alleen een coach ontbreekt. Maar ik krijg heel veel hulp van het thuisfront."

  "In de eerste plaats van mijn ouders, maar ook van mijn fysiotherapeut David Bombeke, mijn sportdokter Peter T'Seyen, van Kim Clijsters en mijn sponsors. Ik moet hen allemaal bedanken. Want zonder hen had ik hier niet gestaan."

  "Het is grappig en emotioneel dat Kim vorige week gestopt is en dat ik nu een toernooi win. Voor allebei is dit heel speciaal, het zijn ook heel emotionele weken geweest. Ik heb drie weken met haar opgetrokken in de VS. Ik ben haar erg dankbaar voor haar geloof en steun door dik en dun."

  "Mijn doel was top 150 eind 2012"

  Flipkens wil zeker niet van een eindpunt spreken. "Ik pak mijn eerste WTA-titel op 26. Maar er zijn verschillende speelsters die dat op  latere leeftijd deden. Bijvoorbeeld Vinci en Schiavone, met wie mijn spel te vergelijken is."

  "Ik kijk uit naar de rest van het seizoen. Maar eerst ga ik thuis nog wat genieten, want hier ben ik maar alleen. Maar de focus zal snel weer terug zijn. Ik speel nog in Linz en Luxemburg en twee ITF-toernooien."

  Flipkens stond in juni nog 262e op de WTA-ranking, nu is ze 69e. "Dat is waanzinnig. Mijn doel was eind 2012 de top 150 halen, dat was realistisch. Maar het is heel snel gegaan."

  "Heel mijn leven bloedverdunners"

  Onze landgenote heeft al haar portie blessureleed gehad in haar carrière en daar kwam dit jaar nog het probleem met die bloedklonters bij. "Maar mijn gezondheidsproblemen zijn voorbij. Ik  moet wel preventief werken: steunkousen dragen en heel mijn leven lang bloedverdunners in mijn buik spuiten als ik meer dan drie uur moet vliegen. Daags ervoor, de dag zelf en de dag erna."