• home
 • video
 • pas verschenen

  Volleybalvrouwen mogen naar het EK

  De Belgische vrouwen hebben een ticket voor het EK bemachtigd. Ze moesten met 3-0 winnen van Slovenië in hun laatste wedstrijd en hebben die taak vervuld. "Geen toeval", zegt de bondscoach.

  België begon nerveus, Slovenië kon aanklampen tot 12-12. Een opslagenreeks van Heyrman en punten van Rousseaux en Coolman leverden ons land toch de eerste set op: 25-18.

  Ook in de tweede bleef Slovenië in de match tot uitblinkster Heyrman, de onhoudbare Rousseaux en spelverdeler Dirickx de handen uit de mouwen staken. Het werd 25-15.

  In de derde set haalde Dirickx uit van aan de opslaglijn en kreeg in het slot van op dezelfde plaats steun van Aelbrecht: 25-15.

  Bondscoach: "Dit is geen toevalstreffer"

  Voor het eerst plaatst de Belgische vrouwenploeg zich rechtstreeks voor een EK. "Ik ben trots op mijn ploeg", zegt de bondscoach, Gert Vande Broek.

  "De match tegen Slovenië was de vierde op rij die we met 3-0 moesten winnen. De druk was dus hoog. Bovenden onderschatten de mensen Slovenië. Ook hier begonnen ze goed aan de sets, maar we bleven rustig en konden telkens na 12 of 13 punten de beslissing forceren."

  "We waren fysiek iets sterker, sloegen de bal hoger in en zijn iets beter georganiseerd in de verdediging. We zijn gewoon een betere ploeg dan Slovenië, al kregen we het zeker niet cadeau."

  De plaatsing voor het EK is geen toevalstreffer, beklemtoont Vande Broek. "Vijf jaar geleden zijn we met de helft van deze groep naar het EK voor juniores in Italië gegaan. We hebben gebouwd aan een ploeg die voor professioneel volleybal kiest. Meisjes tussen 18 en 22 jaar, die in combinatie met studeren, 20 uur per week trainen en daarna klaar zijn voor een buitenlandse club."

  "Niet zo maar een club, want volgend seizoen spelen zeven Belgische meisjes in de Champions League. Dit is dus geen toevallig resultaat. Ons doel op het EK? Top 8 is hoog, top 10 moet kunnen."