• home
 • video
 • pas verschenen

  Volleyballers nekken Oranje: "De tel kwijt"

  De Belgische volleyballers waren alweer een maatje te groot voor Nederland.

  België heeft Nederland met 3-2 geklopt in Estland en zo een grote stap richting EK 2013 gezet. Onze noorderburen verzamelden maar liefst acht matchballen, maar net als in de heenronde van het kwalificatietoernooi trok België in vijf sets het laken naar zich toe.

  Nederland maakte de beste start en stak een hand uit naar de zege door de eerste twee sets te winnen. Maar de Belgen gaven zich niet gewonnen. De ploeg van bondscoach Baeyens dwong een tiebreak af.

  Die leek faliekant af te lopen toen Nederland drie matchballen versierde. De Belgen bleven echter kalm, ook toen Oranje nóg vijf matchballen had. Nederland werd wanhopig en België profiteerde: het had genoeg aan één matchbal.

  België wordt door de zege alleen leider in groep B met twee punten voorsprong op Nederland. Zaterdag kruisen de Belgen de degens met Estland, zondag geven ze Israël partij.

  Baeyens: "Ik was even de tel kwijt"

  Zelfs Dominique Baeyens kon het even niet meer bijhouden toen het matchballen regende voor Nederland. "Maar het is ongelooflijk dat we die acht matchballen wegwerken", zegt de Belgische bondscoach aan Sporza.

  "Ik heb de ploeg na de match toegesproken. Dit is geen toeval meer. Vorige week zetten we een 0-2 tegen Nederland en Estland recht. Nu was het tegen Nederland zelfs nog onwezenlijker."

  "Je hebt natuurlijk altijd wat geluk nodig, maar dat geluk dwing je ook af. We tonen heel veel veerkracht en karakter. Het is niet aan iedereen gegeven om nog als overwinnaar uit zulke situaties te komen. We horen op het EK."

  Dominique Baeyens weet waarom de nationale ploeg zo kan vechten. "Er staat een team op alle vlakken. Dat dat al zo snel in enkele maanden kan, heeft me het meest verbaasd."

  De bondscoach wil nu ook nog gastland Estland en Israël verslaan. "Wij willen niet rekenen. Nu we zo ver gekomen zijn, wil ik absoluut zes op zes."

  Ook de vrouwen zitten op EK-koers

  De Belgische vrouwenploeg heeft het goede voorbeeld van haar mannelijke collega's gevolgd. Voor eigen volk in Kortrijk stuntte België tegen Frankrijk: 3-0 (setstanden: 19-25, 24-26, 25-27).

  België nam de match meteen in handen en liep 6-1 uit. De Franse meisjes, die vorige week in Slovenië met 3-1 te sterk waren voor België, kwamen nog terug tot 12-12, maar dan duwde de thuisploeg door.

  In de tweede set stond Frankrijk even voor, maar door foutjes
  bij hen draaide de situatie nog om. Set drie was een thriller. Frankrijk werkte één matchbal weg, maar Rousseaux zorgde voor euforie.

  Het Belgische damesteam blijft dankzij zijn derde zege leider in groep E met negen punten, evenveel als Frankrijk. Als België nog twee keer met 3-0 of 3-1 wint, mag het naar het EK. Zaterdag nemen ze het op tegen Montenegro, zondag wacht Slovenië.