• home
 • video
 • pas verschenen

  Goffin brengt België dicht bij de promotie

  Goffin brengt België weer een stapje dichter bij de wereldgroep.

  David Goffin heeft het goede voorbeeld van Steve Darcis gevolgd in het Daviscup-duel tegen Zweden. Hij versloeg Andreas Vinciguerra in drie sets en brengt België zo op één zege van de promotie naar de wereldgroep.

  Goffin had het aanvankelijk lastig met Vinciguerra, ooit nog de nummer 33 van de wereld, maar nu zonder ranking. De Zweed ging zelfs door de opslag van Goffin, maar zodra de Belg zijn draai had gevonden, kantelde de wedstrijd.

  Vinciguerra speelde pas zijn eerste wedstrijd in een jaar tijd en dat was eraan te zien. Hij serveerde zwak en had vaak geen antwoord op de snelle returns van Goffin.

  Goffin haalde de eerste set binnen met 6-4 en ging vlot op zijn elan door in de tweede: 6-3. In de derde set kon Vinciguerra gelijke tred houden tot 5-5, maar Goffin liet zich niet meer verrassen en klaarde de klus.

  Bij 6-5 dwong de Belg twee matchpunten af op de opslag van Vinciguerra en het eerste was meteen raak. Als België in de resterende drie duels nog één keer kan winnen, is de promotie binnen.

  Goffin: "Geen makkelijke wedstrijd"

  Goffin loodste België in een comfortabele positie het weekend in, maar evident was zijn zege naar eigen zeggen niet. "Dit is het ideale scenario, maar het was geen makkelijke wedstrijd", zegt Goffin.

  "Ik heb voor elk punt moeten strijden om de wedstrijd te kunnen winnen. Ik ken Vinciguerra niet, maar hij heeft heel veel ervaring. Ik kon iets meer variatie in mijn spel leggen en daardoor heb ik het verschil kunnen maken."

  "Met een 2-0-voorsprong staan we er goed voor. Bovendien hebben Steve en ik het telkens in drie sets kunnen afmaken en dus zijn we nog fris voor de resterende wedstrijden."

  Ryderstedt kan Darcis niet verontrusten

  In de eerste wedstrijd had Steve Darcis België al meteen op voorsprong gebracht. Hij klopte Michael Ryderstedt, de nummer 457 van de wereld, in drie sets: 6-3, 7-6 (7/3) en 6-0.

  In de eerste set had Darcis weinig moeite met zijn tegenstander. Met de steun van een handvol luidruchtige fans nam de Belg de touwtjes in handen. Een halfuur had hij nodig voor setwinst: 6-3.

  Ryderstedt krikte zijn niveau op in set 2. De 27-jarige Zweed nam zowaar een 3-0-voorsprong, maar Darcis knokte zich terug in de set en kon nog een tiebreak afdwingen. Daarin was de Belg duidelijk sterker.

  Met 2-0 in het voordeel van Darcis brak de veer bij Ryderstedt. Dat zag ook Anderlecht-speler Guillaume Gillet (foto) in de tribunes. Ryderstedt kon geen spelletje meer winnen in de derde set: 6-0.

  "Ik voelde me goed", zegt Darcis. "Ik ben tevreden over mijn wedstrijd, al was ik soms wel iets te nerveus. We staat nu op voorsprong en ik hoop dat mijn zege een boost is voor wat nog moet komen."

  Van Herck: "Het dubbelspel winnen"

  Johan Van Herck, de Belgische Davis Cup-kapitein, kruipt vanavond tevreden in zijn bed. Met 2-0 tegen Zweden zit België op schema voor de promotie.

  "Steve Darcis en David Goffin hebben hun werk uitstekend gedaan. Maar nu wordt het belangrijk om ook het dubbelspel te winnen", vertelde Van Herck.

  "Steve en David hebben allebei volwassen en knap tennis gespeeld. Ik vroeg David om de hele match geconcentreerd te blijven. Hij speelt momenteel met veel vertrouwen en leest het spel goed."

  Zaterdag kan België zich definitief kwalificeren voor de wereldgroep met winst in het dubbelspel. "Voor het dubbel heb ik iets in mijn hoofd, maar ik heb nog niks beslist."
   

  Enqvist: "Laatste kans in dubbelspel"

  Zweden kijkt na de eerste wedstrijddag al tegen een loodzware klus aan. "Dit is natuurlijk niet het verhoopte resultaat", zegt Zweeds bondscoach Thomas Enqvist.

  "We wisten dat het zwaar zou worden. Zaterdag is een andere dag. We hopen dat we onze laatste kans kunnen benutten in het dubbelspel. Onze laatste vier dubbelpartijen hebben we immers gewonnen. Als we op 2-1 komen, is zondag alles nog mogelijk."