• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Ik wil overal een hoog niveau halen"

  Sven Nys rekent op zijn ervaring om ook dit seizoen een aantal overwinningen te boeken.

  Sven Nys begint zondag in het Zwitserse Baden aan zijn 15e veldritseizoen. De 36-jarige renner van Landbouwkrediet heeft zijn mountainbike nog maar net ingeruild voor zijn veldritfiets. "Ik weet niet hoe fris ik zal zijn, maar ik zal mijn huid weer duur verkopen", zegt Nys aan Sporza.

  Sven Nys begint naar eigen zeggen even gemotiveerd aan dit nieuwe seizoen als bij het begin van zijn lange carrière. "Ik heb natuurlijk wel een bizarre zomer achter de rug. Doordat ik alles op de Olympische Spelen heb gezet, heb ik voor het tweede jaar op rij geen rust gehad."

  "Ik weet dus niet hoe fris ik zal zijn want ik ben al lang bezig. Maar ik voel me goed en mijn testen waren positief. Al is dat natuurlijk nog niet hetzelfde als de cross."

  "Het is afwachten of ik zal moeten afrekenen met mindere periodes. Ik zal in elk geval op tijd ingrijpen als mijn lichaam rust nodig heeft. Ik ben ook maar een mens."

  "Ik ben meteen na de Spelen weer op mijn crossfiets gekropen. Daar voel ik me thuis. Ik ken alle wedstrijden uit het hoofd en ik heb een pak ervaring. Dat zal mij er wel doorsleuren."

  "Elke zege is mooi meegenomen"

  Sven Nys blijft voorzichtig over zijn ambities voor het komende seizoen. "Over het aantal overwinningen wil ik me niet uitlaten. Ik wil gewoon overal een hoog niveau halen."

  "Elke wedstrijd is even belangrijk en overal waar ik start zal ik mijn huid duur verkopen. Op mijn leeftijd is elke zege mooi meegenomen. Zo begin ik aan het nieuwe seizoen."

  "Het WK in de VS? Ik wil de mondialisering van het veldrijden mee promoten, want ik zit ook in die UCI-commissie. Het is interessant om daar te zijn. Ik ga dus toch en wil er ook presteren."

  In 2014 stopt Nys er onherroepelijk mee. "Daar zal ik niet meer op terugkomen want ik wil in schoonheid afscheid nemen. Anderhalf jaar zal ik het zeker nog wel volhouden."

  Vanthourenhout: "Ik voel me heel goed"

  Sven Vanthourenhout (31), ploegmaat en trainingsmakker van Sven Nys, heeft z'n contract bij Landbouwkrediet verlengd met één jaar. "Ik ben daar heel blij mee", vertelt Vanthourenhout.

  "Het is een blijk van vertrouwen. Ik wil een meerwaarde zijn voor de ploeg. Ik voel me heel goed en begin met veel vertrouwen aan het nieuwe seizoen."

  Vanthourenhout kon de afgelopen zomer voor het eerst sinds jaren probleemloos trainen. "Daarom hoop ik te kunnen beginnen zoals ik vorig seizoen geëindigd ben. Vanaf midden december finishte ik constant in de top acht. Dat wil ik zo houden om geen Wereldbekerwedstrijden te moeten missen."

  Sportief directeur Jan Verstraeten verwacht veel van Vanthourenhout. "Hij heeft zich voorbereid met een gewijzigd programma. Hij maakte veel progressie in de bostrainingen. Ik verwacht dat hij dicht zal aanleunen bij de top."

  Landbouwkrediet wordt Crelan

  Landbouwkrediet en Centea fusioneren volgend jaar en de naam van de gefusioneerde bank wordt Crelan. Ook de naam van de wielerploeg zal vanaf 2013 dus veranderen in Crelan.