di 11 september 2012 23:37
Lampard behoedt Engeland van een nederlaag tegen Oekraïne.
Er werd niet alleen gevoetbald in de groep van de Belgen. Over heel Europa werden WK-kwalificatiematchen gespeeld. Een overzicht.

Groep H: Lampard redt punt met late strafschop

Na de 0-5 bij Moldavië begon Engeland in eigen huis met veel vertrouwen tegen Oekraïne. Dat veranderde snel, want de beste kansen waren voor de bezoekers. Konopljanka (foto) maakte de verdiende 0-1.

Engeland leek een drama te zullen beleven. Toen Welbeck op de paal strandde leek het afgelopen. Een hand redde de Engelsen. Lampard sleepte een gelijkspel uit de brand met de strafschop in de 88e minuut.

Gerrard werd nog uitgesloten.

In de andere wedstrijden won Montenegro simpel. 0-6 in San Marino. Marcin Wasilewski en zijn Poolse maats hielden de zege thuis met een 2-0 tegen Moldavië.

Groep B: Italië juicht zonder glans

Italië had na de 2-2 bij Bulgarije wat goed te maken, maar was toch maar zuinig tegen Malta. Destro (foto) en een eigen doelpunt van Malta zorgden voor de 2-0-eindstand.

"September is altijd moeilijk voor ons, veel spelers zijn dan nog niet top", zegt coach Cesare Prandelli. "We zoeken ook te weinig de ruimte. Dat moet beter."

Bulgarije had moeite met Armenië, maar even voor de rust maakte Manolev toch de enige goal.

Groep C: Oostenrijk laat Duitsland ontsnappen

Duitsland beleefde een moeilijke avond bij de buren uit Oostenrijk. Het kwam met goals van Reus en Özil op 0-2, maar had veel problemen in de defensie.

Junuzovic zorgde voor de aansluiting. Het werd bibberen voor de Duitsers. Neuer pakte uit met enkele saves en Burgstaller en Arnautovic misten grote kansen.

"Over het spel kunnen we niet tevreden, maar een zes op zes is een goede start", zegt Duitsland-aanvoerder Philipp Lahm.

Zweden, met Safari 90 minuten op het veld, stuurde Kazachstan weg met 2-0.

Groep D: Nederland maakt Van Gaal heel tevreden

Na de moeilijke overwinning tegen Turkije had Nederland veel minder problemen met Hongarije. Door een blessure van Robben mocht Narsingh beginnen en de PSV-spits bedankte met een kopbalgoal.

Hongarije maakte snel gelijk met een strafschop van Dzsudzsak, maar Matins Indi, Lens en Huntelaar zorgden voor de makkelijke 1-4. Juhasz en co ontsnapten aan erger.

"Ik ben heel tevreden", zei bondscoach Louis van Gaal.

Door de 4-0 tegen Andorra staat Roemenië naast de Nederlanders met een zes op zes.

Groep I: Spanje moet 86 minuten wachten in Georgië

Spanje is met een moeizame zege aan de jacht op een nieuwe wereldtitel begonnen. De tiktakvoetballers hadden veel moeite met Georgië.

De thuisploeg verdedigde goed in Tbilisi. Spanje eiste de bal op, maar creëerde weinig kansen. Net voor de rust was Soldado (die de voorkeur had gekregen op Torres en Villa) toch door de muur geraakt.

Oog in oog met doelman faalde de spits van Valencia. Dat maakte hij goed in de 86e minuut: Fabregas zette de aanval op, Soldado maakte het enige doelpunt van de match.