• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Lions plaatsen zich voor het EK

  Maxime De Zeeuw (archief) is met 20 punten topschutter van de match.

  De nationale basketbalploeg heeft zich geplaatst voor het EK van volgend jaar in Slovenië. De Belgian Lions versloegen zonder problemen Albanië in hun laatste kwalificatiematch (46-82). "Onverwacht", zegt bondscoach Casteels.

  Tegen Albanië, het kneusje van de groep, mocht het niet foutlopen. Dat had de jonge ploeg begrepen. De Belgian Lions liepen 0-9 uit (dankzij 7 punten van Maxime De Zeeuw).

  Albanië, dat geen enkele match wist te winnen in de EK-voorronde, liet zich de bal vaak ontglippen. België strafte de fouten spelenderwijs af met snelle tegenaanvallen.

  Een keer moest coach Casteels zijn team tot de orde roepen. Twee minuten voor tijd vonden de Albanezen de korf dankzij de nonchalance van de Lions. Na de rust waren ze weer bij de les.

  De kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Slovenië kwam nooit in gevaar. België plaatst zich als een van de vier beste derdes in de voorronde.

  Casteels: "Onverwachte kwalificatie"

  "Opdracht volbracht", zegt bondscoach Eddy Casteels aan Sporza. "We wilden de laatste 40 minuten van onze campagne domineren en dat hebben we ook gedaan."

  "De kwalificatie voor het EK had ik niet verwacht: we hadden onze ploeg verjongd en op het laatste moment kregen we te horen dat we sterkhouder Hervelle moesten missen. Toch plaatsten we ons in een sterke poule met Polen en Finland."

  Vorig jaar kon België geen enkele match winnen op het EK. "Toen was Hervelle ook uitgevallen. Met hem erbij gaat onze jonge ploeg volgend jaar andere resultaten neerzetten in Slovenië."

  Albanië - België 46-82

  • Rust: 24-41
  • Quarters: 11-21, 13-20, 17-22, 5-19
  • Punten België: De Zeeuw 20, Van Rossom 17, Tabu 11, Mwema 10, Mukubu 8, Muya 6, Beghin 4, Iarochevitch 2, Marnegrave 2, Moors 2

  België tweede keer op rij naar EK

  Voor de Belgen is het de tweede opeenvolgende kwalificatie voor het EK. In 2011 verloren ze in Litouwen hun vijf groepswedstrijden. Op 18 november wordt er geloot voor het Europees kampioenschap in Slovenië. De wedstrijden worden afgewerkt tussen 4 en 22 september 2013.