• home
 • video
 • pas verschenen

  Stimac: "Wij zijn niet bang voor de Belgen"

  De strenge Igor Stimac wordt negatief bejegend in Kroatië. "Ik heb ermee leren leven."

  Kroatisch bondscoach Igor Stimac heeft respect voor de Belgen, "maar we zijn niet bang". Dinsdag is het België-Kroatië. "We hebben niets te verliezen op bezoek bij de groepsfavoriet, maar alles te winnen."

  Heel de voetbalwereld looft dezer dagen het verzamelde Belgische voetbaltalent. Ook Igor Stimac, de nieuwe bondscoach van de Kroaten.

  "Ik zeg al lang dat België de sterkste ploeg in onze groep is. Dit is de beste Belgische generatie ooit, ik zie meer talent dan in de periode Scifo en Ceulemans."

  "Maar we zijn voor niemand bang. Het is tegen dit soort teams en in een uitverkocht stadion, dat mijn spelers hun beste niveau halen."

  Kroatië klopte vrijdag na een matige prestatie Macedonië met 1-0 (foto). "Maar in Brussel krijgen jullie een heel ander Kroatië te zien", belooft Stimac in de kranten.

  "Ik was niet onder de indruk van de Belgen"

  Stimac was wel niet onder de indruk van België in Wales. "Ze speelden meer dan een uur met 11 tegen 10 en creëerden amper kansen. Beide goals vielen uit stilstaande fases, dat zegt genoeg."

  Net als voor de Belgen in Wales was voor de Kroaten tegen Macedonië de driepunter het belangrijkst. Bij de Kroaten is de druk nu weg. "België wordt een makkelijk duel. We kunnen meer ontspannen aan de aftrap komen. Bij de topfavoriet hebben we niets te verliezen en alles te winnen."

  De strenge Stimac is de opvolger van de succesvolle Slaven Bilic, maar veel minder geliefd bij de pers. "Ik word al 20 jaar met dat negativisme geconfronteerd. En heb er mee leren leven."

  "Zo'n kritische benadering is eigen aan ons voetbal. Maar zo erg als nu was het nog nooit. Het was alsof een deel van het publiek ons liever zag verliezen dan winnen tegen Macedonië. Dat heeft ook te maken met de algemene stemming in Kroatië, die niet goed is."