• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Heede pakt paralympisch marathonbrons

  Frederic Van den Heede mist zijn rechterhand. Hij liep in Londen een persoonlijk record.

  Frederic Van den Heede heeft ons land een zevende medaille bezorgd. Op de slotdag van de Paralympische Spelen veroverde hij brons in de marathon. Met 2u31'38" liep Van den Heede een persoonlijk record.

  Frederic Van den Heede is 38 jaar en mist zijn rechterhand. Samen met de Braziliaan Sena en de Spanjaard Ait Khamouch streed hij om de medailles.

  De drie lieten de rest ter plekke. Sena won uiteindelijk na 42,195 km in 2u30'40". Ait Khamouch was op 24 seconden tweede, Van den Heede op 58 seconden derde. Zijn tijd van 2u31'38" was een persoonlijk record.

  Van den Heede was de laatste Belg die in actie kwam op deze Paralympics. België sluit daarmee af met zeven medailles. Het is het derde brons na het bocciateam en handbiker Wim Decleir. Amazone Michèle George pakte twee keer goud, rolstoelatlete Marieke Vervoort won goud en zilver.

  "Een beloning voor mijn harde werk"

  Frederic Van den Heede was heel blij met zijn bronzen medaille. hij pakte brons. "Hier ga ik echt van genieten", zei de Belg. "Ik ben trots. Dit is een beloning voor mijn harde werk."

  "Het was mijn doel om mijn record te verbeteren. Ik ben heel tevreden dat dat gelukt is. Ik heb er veel voor gedaan. Ik ben geregeld op hoogtestage geweest en trainde heel wat uren."

  "Ik kwam traag op gang. De Chinees Zhang startte verschroeiend, maar ik was er gerust op dat hij over zijn toeren zou gaan. Op een gegeven moment liepen er drie lopers voor mij. Maar de Braziliaan en de Spanjaard liepen niet ver weg. Ik koos voor mijn eigen tempo en dat rendeerde."