• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Hooydonck: "Schrijf liever over Paralympics"

  Van Hooydonck: "Zwijg over de oude rakkers en steek je tijd in de jongens van nu."

  Edwig Van Hooydonck heeft de biecht van Johan Museeuw gezien, maar bewust niet gelezen. De man die op zijn 30e stopte met koersen, net omdat hij het dopinggebruik bij zijn collega's niet meer kon aanzien, vindt het verloren energie.

  Tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen Edwig Van Hooydonck was destijds een van de eersten die zich vragen stelde bij het tempo van het peloton.

  Nog voor zijn 30e kon hij niet meer mee met dat tempo. In 1996 stopte hij met koersen. In Het Nieuwsblad zucht Van Hooydonck eens diep bij de onthulling van Johan Museeuw.

  Die zei gisteren dat iedereen in de jaren 90 doping gebruikte. Museeuw deed een oproep tot een collectieve biecht van zijn ex-collega's, om komaf te maken met de hypocrisie.

  "Ik heb het gezien maar niet gelezen", zegt Van Hooydonck. "Ze hadden hun tijd beter besteed aan de Paralympics. Ik steek daar echt geen tijd meer in."

  "Museeuw is 47 intussen en heeft zijn tijd gehad. Je kunt er kranten mee blijven vullen. Boeken zelfs. Wat mij betreft, kun je er nu beter over zwijgen. Afrekenen met het verleden vind ik flauwekul. Zwijg over de oude rakkers en steek je tijd in de jongens van nu. Die verdienen het tenminste."

  "Onze generatie blijft daarmee geconfronteerd"

  En wat vinden de renners van nu van Museeuws uitspraken? Jelle Vanedert (Lotto-Belisol): "Ik heb er geen probleem mee dat je komaf wil maken met die periode, maar ik wil dat het ook effectief gebeurt."

  "Nu wordt die periode al tien jaar afgesloten. Onze generatie blijft daarmee geconfronteerd. De jacht op doping heeft enorme stappen vooruit gezet."

  Maarten Wynants (Rabobank): "Ik heb geen probleem met wat Museeuw zegt, op voorwaarde dat we er dan eindelijk echt een streep onder trekken."