• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Oranje begint met winst tegen Turkije

  Nederland viert de 2-0-zege tegen Turkije.

  Nederland is net als België met een zege begonnen aan zijn WK-campagne. De meeste toplanden boekten een zege. Italië moest wel vrede nemen met een punt. Een overzicht.

  Groep B: Bulgarije houdt Italië in bedwang

  Armenië is de verrassende eerste leider in groep B na een krappe 0-1-zege bij het bescheiden Malta. Armenië mag van de eerste plaats genieten, omdat Bulgarije en Italië het op een puntendeling hielden: 2-2.

  Roma-spits Osvaldo wiste nog voor de rust het openingsdoelpunt van Manolev uit met zijn eerste twee goals in het shirt van de Azzurri. Iets voorbij het uur kwam Bulgarije weer langszij: Micanski vond Milanov en die liet Buffon kansloos.

  Net als in de EK-finale beëindigde Italië de wedstrijd met zijn tienen na een blessure. De Rossi moest een kwartier voor tijd naar de kant met een dijblessure. Bondscoach Prandelli had zijn wissels al opgebruikt. Met tien tegen elf hielden de Italianen stand.

  Italië heeft nog nooit gewonnen in Bulgarije en dus kon Prandelli leven met het punt: "Een kostbaar punt, want in het begin van een campagne hebben we het altijd lastig. Toch hebben we de kansen gehad om hier te winnen."

  Groep C: Ierland en Duitsland boeken overwinning

  In groep C pleegde Ierland een hold-up in Kazachstan. De thuisploeg kon de zege al ruiken toen het in de 88e minuut 1-0 stond na een goal van Noerdauletov voor de rust.

  Maar de Ieren zetten de scheve situatie nog helemaal recht. Keane maakte zijn 54e interland-goal vanaf de stip en invaller Doyle zorgde met een volley nog voor de 1-2.

  Faeroër-doelman Gunnar Nielsen schudde in Duitsland een halfuur lang de ene mirakelsave na de andere uit zijn mouw. De anders zo koele Duitse fans begonnen al zenuwachtig op hun stoeltje te schuiven, tot Götze de ban brak. Na de pauze deed Özil er nog twee doelpunten bij.

  "We hadden vijf à zes prima mogelijkheden voor de rust, maar we hebben echt gemorst met de kansen. Dat is ons ook in andere wedstrijden al overkomen", zag de Duitse bondscoach Joachim Löw.

  Groep D: Nederland zet Turkije opzij

  Nederland won in groep D niet zonder moeite van Turkije: 2-0. De Turken waren gevaarlijk in het openingskwartier, maar een goal van Van Persie sloeg de bezoekers uit hun lood. Toch bleef Turkije kansen creëren, Oranje kwam goed weg toen Bulut op de lat kopte.

  In een spannende tweede helft waren er kansen langs beide kanten. De Amsterdam Arena haalde opgelucht adem toen Narsingh in de extra tijd voor de verlossende 2-0 zorgde op de counter.

  Nederland deelt de leiding in groep D met Roemenië, dat won in Estland, en Hongarije. De Hongaren wonnen met 0-5 in Andorra. Anderlecht-verdediger Roland Juhasz zette zijn team op het goede spoor door iets voor het kwartier de 0-1 te maken.

  Groep F: Zeges voor Rusland en Portugal

  Fabio Capello heeft zijn eerste match met inzet als Russisch bondscoach gewonnen. De Russen hielden het in Moskou bij een 2-0-overwinning tegen Noord-Ierland. Rusland deelt de leiding in groep F met Portugal, dat het niet onder de markt had met Luxemburg.

  Het Groothertogdom kwam zowaar op voorsprong tegen de Portugese sterren, maar het was Cristiano Ronaldo zelf die orde op zaken stelde. De Real-speler was bij de pinken toen de Luxemburgse defensie de bal niet weg kreeg. Na de koffie besliste Postiga de match in het voordeel van Portugal.

  Groep I: Deschamps ziet zijn Frankrijk zuinig winnen

  Didier Deschamps heeft zijn eerste belangrijke wedstrijd als Frans bondscoach tot een goed einde gebracht. Hij zag hoe zijn team met 0-1 won in Finland dankzij een goal van Diaby. Die profiteerde in de eerste helft van een aarzeling van de Finse verdedigers.

  "Het doet uiteraard deugd om de WK-campagne te beginnen met een zege", zegt Deschamps. "We hadden nog enkele goeie kansen aan het begin van de tweede helft, maar de Finse keeper deed zijn werk goed. Daardoor hadden we het lastig tot het einde."