• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Merritt loopt wereldrecord, Bolt wint 100 meter

  Op de Memorial Van Damme heeft de Amerikaan Aries Merritt het wereldrecord verbeterd op de 110 meter horden. Usain Bolt was logischerwijze de snelste op de 100 meter, zijn maatje Yohan Blake was ongenaakbaar op de 200 meter.

  Aries Merrit, de olympische kampioen van Londen, ging als een komeet van start in het Koning Boudewijnstadion. Een lichte rugwind stuwde hem naar een fantastische 12"80, liefst 7 honderdsten sneller dan Dayron Robles in 2008.

  De 27-jarige Merritt was even sprakeloos toen hij zijn tijd zag. "Geen idee wat ik moet zeggen. Het publiek was fantastisch", stamelde hij. "Ik kan het nauwelijks geloven. Ik was naar Brussel gekomen om onder de 13 seconden te lopen en nu is het een wereldrecord geworden. En dat in mijn laatste race van het seizoen."

  Bolt en Blake sprinten naar de overwinning

  Usain Bolt maakte een matige start op de 100 meter en kwam maar moeizaam op gang. Maar eens op toerental spurtten de tegenstanders van de Jamaicaan voor de tweede plaats. Bolt gooide zich over de finish in 9"86, ruim boven zijn wereldrecord (9"58), maar wel nog altijd de op vijf na snelste tijd van 2012.

  "Het was weer heel mooi om hier te lopen: het publiek gaf me weer veel energie", zegt Bolt. "Daarom sluit ik zo graag mijn seizoen in Brussel af, maar ik was erg moe. Het is tijd om te feesten."

  Yohan Blake (foto) kwam vorig jaar op de 200 meter op de Memorial verbazend dicht bij het wereldrecord van zijn maatje Usain Bolt, maar een verbetering of een evenaring van die topprestatie zat er dit jaar niet in.

  De Jamaicaan was wel afgetekend de sterkste en liet 19"54 optekenen. Zijn landgenoot Jason Young dook met 19"92 ook onder de 20 seconden.

  "Ik ben blij: ik wou mijn seizoen goed eindigen en dat is me gelukt", zegt Blake. "Het publiek was weer geweldig, de piste is snel en de organisator van de Memorial (Wilfried Meert, red.) is een geweldige man. Misschien had ik nog iets sneller gekund, maar dit was het einde van een zwaar jaar. Een wereldrecord? Alles op z'n tijd."