• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Museeuw: "Alleen collectieve mea culpa helpt"

  Museeuw, volgende maand 47, won tijdens zijn carrière drie keer Parijs-Roubaix.

  In de nasleep van de zaak-Armstrong doet Johan Museeuw een oproep. Hij vraagt zijn ex-collega's om uit de biecht te klappen. "In de jaren 80 en 90 wist iedereen het van mekaar, maar werd met geen woord over doping gerept."

  Johan Museeuw gaf in het verleden toe dat hij doping had gebruikt in de herfst van zijn carrière. Nu gaat hij nog een stap verder door te zeggen dat doping en epo destijds ingeburgerd waren in het peloton.

  "Doping nemen, hoorde er voor iedereen bij. Na verloop van tijd ging het zelfs bij je levensstijl horen", zegt Museeuw in Gazet van Antwerpen.

  "Of je sprong op de trein, of je bleef op het perron staan. Iedereen wist het van mekaar en toch werd met geen woord over doping gerept. Die hypocriete houding doet ons nu de das om."

  Museeuw doet een oproep: "De enige manier om uit die moordende spiraal te geraken is de stilte doorbreken."

  "Als al mijn ex-collega's dezelfde openheid aan de dag zouden leggen, zouden we al een heel eind opschieten. Alleen een collectieve mea culpa helpt en maakt de weg vrij voor de wielersport."

  Museeuw pleit voor behoud van resultaten

  In zijn boek "The Secret Race", dat woensdag uitkwam, praat Tyler Hamilton zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong aan de galg.

  Museeuw: "Als de zaak rond Armstrong de aanzet is om af te rekenen met de epo-jaren, dan is dit gedoe toch ergens goed voor geweest."

  Museeuw vindt wel dat resultaten uit het verleden behouden moeten blijven. "Het klinkt cru, maar net omdat iedereen gebruikte, bleven de onderlinge waardeverhoudingen overeind."

  "Als mijn collega's en ik volledig zuiver hadden gefietst, was ik ook de koning van de jaren 80 en 90 in eendagskoersen. En had Armstrong ook zeven keer de Tour gewonnen."