• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Contador pleegt een coup in de Vuelta

  Alberto Contador slaat een dubbelslag.

  Alberto Contador heeft de Vuelta op zijn kop gezet. De Spanjaard won de 17e etappe na een sterke aanval en neemt de rode leiderstrui over van Joaquim Rodriguez, die naar de derde plaats zakt. Alejandro Valverde is nu tweede. Contador: "Het duiveltje heeft gewonnen."

  De 17e etappe was niet de zwaarste bergetappe in deze Vuelta, maar wel zwaar genoeg voor Alberto Contador om zijn slag te slaan.

  42 kilometer voor de streep op de Fuente Dé schudde Contador duchtig aan de boom. Hij zette de jacht in op een vluchtersgroep met Jan Bakelants.

  Alejandro Valverde en leider Joaquim Rodriguez schoten in een kramp en zagen de groep met Contador seconde per seconde uitlopen.

  Aan de laatste tussensprint liet Contador de kopgroep in de steek. De slotklim van tweede categorie naar Fuente Dé leek hem nog even in een lastig parket te brengen, maar Contador hield stand.

  Valverde vond op de slotklim zijn tweede adem en werd nog tweede, op zes seconden van Contador. Rodriguez finishte op meer dan twee minuten.

  In het klassement verdringt Contador Rodriguez van de leidersplaats. Valverde wipt naar de tweede plaats.

  Contador: "Leek wel een kamikazeaanval"

  Alberto Contador heeft de Ronde van Spanje misschien wel in een beslissende plooi gelegd.

  "Ik ben zeer gelukkig", zegt hij. "Dit is zeker een van de grootste drie triomfen in mijn carrière."

  "Toen ik aanviel, zat er een engeltje op mijn schouder dat zei: "Niet doen, want ze gaan je verpletteren." Op mijn andere schouder zat een duiveltje dat zei: "Doen!". Voor een keertje heb ik niet naar de engel maar naar de duivel geluisterd, hoewel het - ik geef het toe - wat op een kamikazeaanval leek."

  "Ik draag deze overwinning op aan al wie me is blijven steunen tijdens mijn schorsing. Deze dag vergeet ik nooit."

  67e Ronde van Spanje