• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgian Lions verslikken zich in Zwitserland

  De Belgian Lions hebben nog twee matchen om zich te plaatsen voor het EK.

  De nationale basketbalploeg heeft een slechte zaak gedaan in de strijd om de derde plaats. De Belgian Lions verloren in de EK-voorronde van rechtstreeks concurrent Zwitserland: 82-73. "Een ramp", zegt teammanager Jacques Ledure.

  In de thuismatch walsten de Belgian Lions over Zwitserland heen: 98-49. In eigen huis speelden de Zwitsers heel wat beter.

  De Belgen moesten voortdurend achtervolgen. In het vierde kwart kwam het team van bondscoach Eddy Casteels twee keer tot op vier punten (69-65 en 72-68), dichter kwam België niet.

  In de stand wipt Zwitserland over België naar de derde plaats. De top twee van de groep en de beste vier nummers drie van de zes groepen plaatsen zich voor het EK van volgend jaar in Slovenië.

  De Belgian Lions hebben nog twee matchen om zich te plaatsen voor het EK. Zaterdag komt Finland op bezoek in Antwerpen.

  Zwitserland - België 82-73

  • Rust: 45-37
  • Quarters: 26-21, 19-16, 14-14, 23-22
  • Punten voor België: Beghin en Tabu 17, Van Rossom 11, Moors en De Zeeuw 10, Gillet 6, Muya 2

  Teammanager: "Zijn naïef geweest"

  "Dit is een ramp. De technische staf en ik zijn zwaar gedesillusioneerd", zegt teammanager Jacques Ledure aan Sporza.

  "Zwitserland speelde goed georganiseerd en wij waren te nonchalant. We stonden nooit ver achter: 5 of 6 punten en op een bepaald moment zelfs maar 3 of 4, maar ze hebben de instructies van de coach niet gevolgd om erover te gaan."

  "We zijn echt naief geweest. De Zwitsers begrijpen het zelf niet dat ze zo makkelijk konden winnen."

  "Onze spelers zijn mentaal niet klaar voor dit soort wedstrijden. Sommige van hen hebben het hier gewoon veel te licht opgenomen."

  "We hebben maximaal zes spelers die het kunnen op dit niveau. Als een of twee van de zes verslappen, voelen we dat meteen en gaan we de boot in."

  "Sfeer is nog erger dan op een begrafenis"

  "De sfeer is nog erger dan op een begrafenis", zegt Jacques Ledure. "Het is nog niet afgelopen, maar de kans op kwalificatie wordt steeds kleiner. Nu moeten we zaterdag zeker een grote match spelen tegen Finland. Ik denk wel dat de spelers dan geconcentreerder zullen zijn. De vraag is alleen of ze het 40 minuten volhouden."

  Voorronde EK basketbal 2013