• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Meert: "Kers op de taart ontbreekt"

  Wilfried Meert: "De Borlées hebben zich iets te veel laten meeslepen."

  De Belgische atleten keren zonder atletiekmedailles naar huis. "Toch doen ze het in het de breedte beter dan in het verleden", vindt Memorial-organisator Wilfried Meert, die in Londen genoten heeft van de prestaties van Usain Bolt en David Rudisha.

  Tia Hellebaut heeft België zaterdagavond niet de verhoopte atletiekmedaille kunnen bezorgen.

  "Goud in Peking en een vijfde plaats in Londen: daar willen veel atleten voor tekenen", vertelt Memorial-organisator Wilfried Meert aan Sporza.

  "Iedereen had gehoopt - zij ook - dat ze over twee meter zou springen. Dat lukte net niet. Nu blijkt dat ze zelfs twee meter en drie moest springen voor een olympische medaille. Dat zou erg moeilijk geweest zijn."

  "Veel Belgen in halve finales"

  Ook de Belgische atletiektoppers grepen naast een medaille in Londen. "De kers op de taart ontbreekt, maar de meeste Belgen hebben bewezen dat ze hun plaats op de Spelen verdienen", vindt Wilfried Meert.

  "Vroeger waren de reeksen vaak het eindstation voor de Belgen. Nu hebben we veel halve finales gezien."

  "Uiteraard hadden we meer verwacht van de Borlées op de 400 meter. Jonathan - voor velen de meest getalenteerde van de broers - liep een supertijd in de reeksen. Dat kostte hem krachten. Hij had zijn inspanningen beter gedoseerd."

  "Ik denk dat de Borlées zich iets te veel hebben laten meeslepen door hun temperament."

  Hans Van Alphen, vierde in de tienkamp, krijgt een compliment van Meert: "Het is nooit leuk om naast de medailles te eindigen, maar zijn prestatie was prachtig. Hij was de beste Europeaan."

  "Voor mij is Bolt een legende"

  David Rudisha en Usain Bolt hebben voor Wilfried Meert de knapste nummers opgevoerd. "Zij zijn de sterren van het atletiektoernooi", zegt hij.

  "De prestatie van Rudisha is gigantisch. Hij liep van begin tot einde op kop in de 800 meter, zonder hazen."

  "En Bolt is de eerste die de 100 en de 200 meter twee keer op een rij wint. Drie keer goud in Peking en drie keer goud in Londen. Tel daar nog eens zijn wereldrecords bij: voor mij is hij een legende."

  "Begrijp uitspraak Rogge niet zo goed"

  "De uitspraak van Jacques Rogge die ik in de pers gelezen heb, begrijp ik niet zo goed", zegt Wilfried Meert. "De concurrentie komt tegenwoordig uit alle hoeken van de wereld."

  "Nu komen de winnaars zelfs uit Grenada (400 meterloper Kirani James, red.) en Trinidad en Tobago (speerwerper Keshorn Walcott, red.). Dat was in de tijd van Carl Lewis ondenkbaar."