• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kroatië pakt eerste waterpolo-titel

  De Kroaten maakten het verschil in de tweede helft.

  Na drie titels op rij voor Hongarije heeft Kroatië de scepter overgenomen in het waterpolo bij de mannen. In de finale bleken de Kroaten een maatje te groot voor de Italianen. Ze haalden het met 8-6.

  Het eerste kwart was amper bezig of Gallo bracht de Italianen al op voorsprong. De Kroaten waren evenwel niet onder de indruk en gingen op zoek naar de gelijkmaker, maar zowel Barac en Jokovic botsten op doelman Tempesti.

  Aan de overkant trof Felugo wel raak. Meteen daarop bracht Buljubasic Kroatië weer in de wedstrijd met een worp in de korte hoek.

  De Kroaten hadden de smaak plots te pakken en kwamen in het tweede kwart langszij via Jokovic. Even later kreeg Barac alle tijd om aan te leggen en na enkele schijnbewegingen knalde hij de 3-2-ruststand hoog in doel.

  Bij de start van het derde kwart hing Felugo de bordjes met een loeiharde worp in de hoek al snel weer in evenwicht, maar toch waren het de Kroaten die nadien het laken naar zich toetrokken.

  Boskovic rondde een assist van Jokovic af en bracht de stand niet veel later met een penalty zelfs op 5-3. De Italiaanse bondscoach Alessandro Campagna voelde nattigheid en riep zijn spelers tot de orde bij een time-out.

  Veel zoden zette dat echter niet aan de dijk. De Italianen drongen weliswaar aan, maar de lat of een sterke doelman Pavic stonden in de weg. Bovendien maakte Jokovic er in het vierde kwart met zijn tweede goal al snel 6-3 van.

  De veer was gebroken bij Italië en Jokovic dikte de Kroatische voorsprong nog wat verder aan. Giorgetti gaf de Italianen nog even hoop, maar die werd door Sukno al snel weer de kop ingedrukt. De buit was binnen voor Kroatië, daar veranderden ook treffers van Presciutti en Felugo niks meer aan.

  Uitzinnig van vreugde sprongen de Kroatische coach en de bankzitters na het laatste fluitsignaal bij hun ploegmaats in het water. Kroatië won al zijn wedstrijden in Londen en pakt pas zijn eerste olympische titel in het waterpolo bij de mannen. Het doorbreekt daarmee ook de dominantie van Hongarije dat in de laatste drie Spelen het goud veroverd had.

  Dit keer moesten de Hongaren vrede nemen met de vijfde plaats. Het brons ging naar Servië, dat het nipt haalde van de buren uit Montenegro.