• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kiprotich schenkt Oeganda goud op marathon

  Stephen Kiprotich heeft de Kenianen en de Ethiopiërs een hak gezet in de marathon. De 23-jarige Kiprotich versnelde op 5 km van de finish en won in 2'08"01. De gedoodverfde favoriet, een andere Kiprotich (Wilson Kipsang), moest tevreden zijn met brons.

  De Britten waren massaal op straat gekomen in Londen om de lopers aan te moedigen. Die legden een prachtig parcours af in het centrum van de grootstad.

  De Kenianen toonden meteen waar ze voor gekomen waren: niks minder dan goud. Wilson Kipsang Kiprotich zette zich voorin en bepaalde het tempo.

  Na 11 kilometer trok Kiprotich zelfs ten aanval. Alleen zijn landgenoot Abel Kirui en de Oegandees Stephen Kiprotich konden de favoriet volgen. De Ethiopiërs hadden toen al afgehaakt.

  De Oegandees Kiprotich liet de Kenianen doen en even leek het er zelfs op dat hij de rol zou lossen. Maar dat was gespeeld. Rond kilometer 37 plaatste Kiprotich zelf een aanval. En verrassing, de twee Kenianen moesten hem laten gaan.

  Met de vlag van Oeganda liep Kiprotich over de finish (2'08"01) in de buurt van Buckingham Palace. Het is het tweede goud in de geschiedenis van het Afrikaanse land, het eerste op de marathon. Kirui (2'08"27) pakte zilver, de andere Kiprotich (2'09"37) brons.