• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen brons voor Koreaan met controversiële vlag

  Deze actie kost Park Jong-Woo wellicht een bronzen medaille.

  Zuid-Korea won het brons in het voetbal door Japan te verslaan. Park Jong-Woo vierde dat met de "vlag" van Dokdo, een eilandengroep die al jarenlang inzet is van een dispuut tussen Japan en Zuid-Korea.

  Dokdo, ook wel de Liancourt Rotsen genoemd, is een verzameling nietige rotseilandjes in de Japanse Zee. Hoewel er amper een paar vuurtorenwachters en militairen het eiland bevolken, worden de eilandjes wel geclaimd door zowel Zuid-Korea als Japan.

  Lee Myung-Bak, de Koreaanse president, wakkerde vrijdag de controverse aan door het eiland persoonlijk te bezoeken en te laten optekenen dat Dokdo het waard is om "levens voor op te offeren". In de omgeving van de eilanden zit veel vis en mogelijk ook grote gasvoorraden.

  Enkele uren na het presidentiële bezoek stonden Zuid-Korea en Japan tegenover elkaar in de strijd om het voetbalbrons. Zuid-Korea haalde het met 2-0 en dus vond middenvelder Park Jong-Woo het verstandig om nog wat meer olie op het vuur te gooien door met een Koreaanse vlag met opschrift "Dokdo is van ons" te zwaaien.

  De FIFA en IOC onderzoeken de zaak, maar het is nu al zo goed als zeker dat Park naar zijn bronzen medaille mag fluiten.