• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Smedt: "Goeie Spelen, maar geen euforie"

  Eddy De Smedt (2e van rechts): "We moeten één project hebben in België."

  De Belgische delegatie is tevreden met de prestaties van onze landgenoten. "Maar om te kunnen wedijveren met andere landen moet ons budget maal 2 of 3", zegt de BOIC-voorzitter. "We hebben onze minimumdoelstelling gerealiseerd, maar niet onze droomdoelstelling."

  3 medailles en 11 olympische diploma's. Dat is de Belgische oogst van twee weken Londen. "We hebben onze droomdoelstelling (6 medailles) niet gerealiseerd, maar onze minimumdoelstelling wel."

  "Het waren goeie Spelen", zegt delegatieleider Eddy De Smedt. "Je hoopt altijd op meer, maar in het zwemmen en de atletiek zagen we mooie prestaties die niet in medailles vertaald werden."

  "We zijn uiteraard niet blind. Er is geen euforie. Er zijn al belangrijke stappen gezet, maar als we meer zouden investeren of het geld beter zouden besteden, kunnen we een grote stap zetten."

  "We moeten één project hebben in België, mét respect voor de eigenheid van de gemeenschappen. Zo kunnen we de initiatieven in de verschillende landsdelen complementair maken."

  Ook BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers (foto) wijt het gebrek aan medailles bij de Belgen voor een groot deel aan het karige topsportbudget. "We hebben al veel gedaan, maar nog niet genoeg."

  "Andere landen investeren véél meer in infrastructuur, coaching, wetenschappelijke omkadering,... De Britten investeren bijvoorbeeld 27 miljoen pond in het roeien per jaar. Dat is evenveel als ons volledige topsportbudget."

  "Er zou minimaal het dubbele en beter nog het driedubbele geïnvesteerd moeten worden. We hebben nu 33 miljoen euro. 100 miljoen euro is een mooi bedrag om een tiental medailles te halen."

  "We zullen ook keuzes moeten maken. Jamaica heeft bijvoorbeeld resoluut voor de sprint gekozen. Scandinavische landen maken ook keuzes. We kunnen niet in alle sporten investeren."

  "Van Acker en Van Alphen waren hoogtepunten"

  Sporza wou van de voorzitter van het BOIC ook weten wat zijn hoogte- en dieptepunten waren. "De medaille van Evi Van Acker en de vierde plaats van Hans Van Alphen waren mijn hoogtepunten", zegt Beckers.

  "Van de ruitersport, het wielrennen en het tennis hadden we meer verwacht. Het was realistisch om in die sporten op medailles te hopen."