• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Londen was droom voor sportliefhebber als ik"

  Er was één dopinggeval in Londen. Rogge: "Ik ben blij dat het systeem werkt."

  Jacques Rogge heeft met de pers teruggeblikt op de Spelen van Londen. De IOC-baas is een blij en dankbaar man. En de discussie over Usain Bolt heeft hij afgesloten: "Bolt is een actieve levende legende en de beste spurter aller tijden."

  Jacques Rogge is tevreden en benadrukte dat tijdens de persconferentie. "Ik ben blij en dankbaar", knipoogde hij naar Sebastian Coe van het organisatiecomité én het Britse volk.

  Op deze Spelen werden meer dan 40 wereldrecords en meer dan 100 olympische records gebroken.

  Rogge: "Er is geschiedenis geschreven door Usain Bolt, Michael Phelps, schermster Valentina Vezzali, baanwielrenner Chris Hoy, zeiler Ben Ainslie en ik vergeet er."

  "Het WR van David Rudisha op de 800 meter vond ik een magisch moment. Maar één favoriet moment heb ik niet. Het zijn er te veel. Deze Spelen waren een droom voor een sportliefhebber als ik."

  Kan Rogge de Spelen in Londen vergelijken met andere Spelen? "Ik vind dat niet fair. Je moet elke Spelen onafhankelijk van elkaar evalueren. Deze Spelen waren... en meer zeg ik nu niet", lachte hij. "Jullie moeten wachten tot mijn speech van vanavond. Maar jullie zullen blij zijn met mijn woordkeuze."

  "Voor eens en altijd: Bolt is een actieve levende legende"

  Rogge kreeg uiteraard ook een vraag over Usain Bolt op zijn bord. In de voorbije week had Rogge gezegd dat hij Bolt "nog geen legende" vond. De Jamaicaan reageerde daar gepikeerd op (zie "Lees ook").

  Rogge: "Ik wil dit hoofdstuk voor eens en altijd afsluiten, want ik vind dit een semantische discussie. Bolt is een actieve levende legende, een icoon en de beste spurter aller tijden."

  Ook opvallend in Londen, er was "maar" één dopinggeval. "Dat maakt mij blij. Dat betekent dat het systeem werkt. Vergeet niet dat tussen april 2012 en de opening van het atletendorp 117 atleten betrapt werden. Dat is even belangrijk."

  Tot slot nog dit: toen de Spelen begonnen, was er veel te doen rond de ticketing. "Daar is het IOC zich van bewust. We moeten daaraan werken voor Rio 2016. Een goed evenwicht vinden tussen het thuisvolk en supporters over de hele wereld is niet eenvoudig."