• home
 • video
 • pas verschenen

  Svein Tuft grijpt de macht in de Eneco Tour

  Svein Tuft wint de tijdrit.

  Svein Tuft heeft de tijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De Canadees was net iets sneller dan Taylor Phinney. Hij neemt ook de leiderstrui over van Tom Boonen, die vandaag een minuut verloor.

  Taylor Phinney, die een mooi eindklassement mocht vergeten na pech in de ploegentijdrit, zette een knappe richttijd neer. Vele renners beten hun tanden stuk op de chrono van de Amerikaan. Ook Alberto Contador deed niet beter, maar hij zette wel een goede tijd neer.

  De Canadees Svein Tuft kon de scherpe tijd van Phinney aan de streep wel verbeteren. De tijdrit leek net als in de ploegentijdrit uit te draaien op een duel tussen de renners van Orica-Greenedge en Omega Pharma-Quick Step, want onderweg had Sylvain Chavanel de beste tussentijd. Maar hij kon de lijn niet doortrekken in het tweede deel van de tijdrit en eindigde zesde.

  De tijd van Tuft werd niet meer bedreigd. Hij neemt ook de leiderstrui over van Tom Boonen (foto), die op een minuut eindigde.

  Morgen wacht de renners nog een zware slotrit, een mini-Ronde van Vlaanderen met onder andere drie keer de beklimming van de Muur van Geraardsbergen.

  Tuft: "Morgen wordt een gevecht"

  Svein Tuft was verrast met zijn zege en koppositie. "Dit had ik helemaal niet verwacht. Het is een geweldig gevoel."

  "We hebben bij Orica-GreenEdge natuurlijk een pak goeie tijdrijders. Door de zege in de ploegentijdrit staan we nu goed in het algemene klassement. En ik had vandaag een goeie dag."

  Hij heeft wel nog geen gewonnen spel. De koers eindigt met de koninginnenrit, met onderweg bonificatieseconden. Boom en Sylvain Chavanel zijn zijn grootste opponenten. "Het wordt een gevecht, maar ik heb ploegmaats die de streek kennen, zoals Keukeleire en Langeveld."

  Contador: "Vroeg raad aan Van Petegem"

  Alberto Contador, die in de Eneco Tour zijn rentree maakte na z'n schorsing, eindigde in de top 10 van de tijdrit én staat ook in de top 10 van de stand.

  "Ik had er iets meer van verwacht, maaruiteindelijk is zevende niet slecht op een parcours dat me niet echt ligt. Ik voelde ook dat ik nog een aantal zware koersen tekortkom. Maar met het oog op de Vuelta ben ik zeker niet ongerust."

  "Ik wil zeker meekoersen in de koninginnenrit. Net als 2 jaar geleden voor de doortocht van de Tour in Vlaanderen vroeg ik raad aan Peter Van Petegem. Als het kan, gooi ik me in de strijd. Maar veel zal afhangen van het koersverloop."