• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Red Lions eindigen op een knappe vijfde plaats

  De Belgische hockeymannen mogen trots zijn, want ze eindigen vijfde in Londen. Vanmiddag veegden ze Spanje weg met 2-5. De Red Lions speelden ijzersterk en wonnen verdiend tegen de zilveren medaille van Peking. De volgende stap is een medaille in Rio 2016.

  Vier jaar geleden eindigden de Belgische hockeyers als negende. De vijfde plaats op deze Spelen is dus heel knap. Ook al omdat Duitsland en Nederland, de twee finalisten, in de poule van België zaten.

  Tegen Spanje zette Jérôme Dekeyser meteen de toon. Van dichtbij tike hij de bal in doel. Spanje stribbelde nog even tegen (1-1), maar dan was het al België wat de klok sloeg.

  Tom Boon verzilverde twee strafscorners en dikte zijn totaal aan tot vijf. Tussenin werkte Florent Van Aubel een aanval enig mooi af.

  De jonge aanvaller viel bij die actie wel verkeerd: zijn schouder schoot uit de kom en met een pijnlijke grimas stapte Van Aubel richting kleedkamer.

  Na de rust moest Spanje komen en zo werden de gaten in de verdediging groter. De Lions kregen verschillende kansen, onder meer voor de afscheidnemende Benjamin Van Hove. Maar alleen Thomas Briels kon de score aandikken (1-5).

  De Spaanse radiocommentator kon het niet meer aanzien en vertrok vroegtijdig. Hij zag de tweede goal van zijn ploeg niet meer, want op strafcorner werd de eindstand vastgelegd: 2-5. De Lions mogen terugblikken op een geslaagd toernooi en kijken al uit naar de volgende Olympische Spelen. Daar wordt een medaille het doel.

  Bondscoach Colin Batch was tevreden. "We zijn blij met plaats vijf. Nederland en Duitsland zijn nog een beetje te sterk. Maar we mogen trots zijn dat we na die twee nederlagen zo goed zijn blijven spelen", zegt Batch. "De ontwikkeling van de ploeg is goed en dat is ook nodig met het oog op de toekomst", besluit hij.

  Thomas Briels: "Heel toernooi op hoog niveau gespeeld"

  Thomas Briels was trots op de prestatie van de Belgische ploeg. "We hebben tijdens deze Spelen enkel van de twee finalisten verloren. Zowel tegen Duitsland als tegen Nederland hebben we goed gespeeld."

  "We wilden vandaag heel graag winnen. Voor ons was dit een finale", zegt Briels. "Vooral in de eerste helft hebben we heel energiek gespeeld en hebben we veel doelpunten gemaakt."

  "Met twee domme foutjes geven we twee doelpunten weg, maar een vijfde plaats is super voor ons. We eindigen zes plaatsen boven onze positie op de wereldranglijst. We hebben een heel toernooi op hoog niveau gespeeld."

  "Over vier jaar zijn we nog sterker en kunnen we wel de halve finale halen. Nu missen we nog een beetje ervaring en tactisch doorzicht."

  Jérôme Dekeyser: "We hebben ons doel hier bereikt"

  Jérôme Dekeyser maakte de openingstreffer tegen Spanje. “Het is fantastisch om een wedstrijd zo te beginnen. We hebben er hard voor gewerkt en we verdienen dit”, vertelt hij trots.

  “We speelden een super toernooi en hebben bewezen dat we ook tegen de toplanden goed kunnen spelen. Vandaag hebben we de Spanjaarden gedomineerd. Vooraf hadden we gerekend op de top acht. Met de vijfde plaats en de overtuigende zege vandaag is dat doel meer dan bereikt.“

  “Nu kijken we uit naar Rio, want daar gaan we resoluut voor een medaille. Dat was de voorbije vier jaar eigenlijk ook al het plan, maar we zijn op de goeie weg. Ik weet niet of ik er zelf bij zal zijn, maar ik zal in elk geval net als de hele ploeg hard blijven werken.”

  Voor plaatsen 5 en 6

  Spanje-BELGIE: 2-5

  Doelpunten: 3' Dekeyser 0-1, 19' Alegre 1-1, 21' Boon 1-2, 24' Van Aubel 1-3, 32' Boon 1-4, 52' Briels 1-5, 61' Tubau 2-5